Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Michael Wollny Trio - Weltentraum

CD-RECENSIE

Michael Wollny Trio - Weltentraum
bezetting: Michael Wollny piano en clavecimbel; Tim Lefebvre contrabas; Eric Schaefer drums
opgenomen: 24 & 25 september 2013 in Bauer Studios, Ludwigsburg (D)
uitgebracht: 2014
label: ACT
aantal stukken: 14
tijdsduur: 57,32 
website: www.michael-wollny.de - www.actmusic.com
door: Mathilde Löffler


De Duitse jazzpianist Michael Wollny  (1978) heeft na zijn studie aan de Hochschule für Musik Würzburg in Duitsland gedurende de afgelopen tien jaar een indrukwekkende staat van dienst in de Duitse en internationale jazzscene opgebouwd. Hij deed dit met diverse jazzprijzen en cd’s onder eigen naam.

Zijn nieuwe trio-cd ‘Weltentraum’ schetst een duizelingwekkende kosmos van liederen, stemmingen en muzikale indrukken die enorm breed en gelaagd zijn. Hij trekt dwars door de eeuwen en continenten in zijn muzikale zoektocht naar nieuwe standards, vooral uit de Europese traditie. Het lijkt of muzikale grenzen voor Wollny en zijn trio vooral bestaan om eroverheen te stappen. Zelfs de grens tussen tonale en atonale composities lijkt niet te bestaan. 

Wollny’s aanpak levert een consistent en eigentijds album op met een opmerkelijk fris en persoonlijk geluid, dat soms klassiek breekbaar en fragiel, soms popachtig en zelfs rockachtig is. Maar ook vlagen van blues of impressionistische akkoorden worden gebruikt. De piano heeft de rol van verteller en vertolker van melodisch sterke en harmonisch sfeervolle stukken, die door het trio samen als een hechte, maar spannende eenheid worden neergezet.

Wollny bewerkt samen met zijn trio melodisch sterk liedmateriaal van de 14e tot de 21ste eeuw en is niet wars van uiteenlopende stijlen, van Guillaume de Machaut (14e eeuw) tot aan Alban Berg, Paul Hindemith, Edgar Varèse, tot aan David Lynch, The Flaming Lips en een eigenzinnige herinterpretatie van ‘God is a DJ’ van Pink. De cd bevat twee originals van Michael Wollny: ‘When the sleeper wakes’ en ‘Engel’. De zoektocht naar een overtuigende melodie en een eigenzinnige harmonische sfeer is de leidraad die de uiteenlopende selectie van nieuwe standards met elkaar verbindt. 

Alle stukken worden consequent eigentijds opnieuw gearrangeerd. Dit levert verrassende vondsten op zoals het rustig in harmonische spanning meanderende ‘Lasse!’ van Guillaume de Machaut, ‘In heaven’, een fragmentarische hoekige blues van David Lynch en het breekbare ‘Little person’. Opvallend is dat het trio de traditionele improvisatievorm van opeenvolgende jazzsolo’s op dit album loslaat. Hiervoor in de plaats komt binnen de arrangementen ruimte voor improvisatie, vooral voor hecht samenspel en gezamenlijke klankcollages. Alle stukken zijn voor een jazzcontext tamelijk compact en kort; drie tot vijf minuten. Dit geeft de cd een conceptachtig karakter. 

De vorm en opbouw van dit album met stukken als opeenvolgende korte miniaturen die op elkaar aansluiten en inwerken met een eigen sfeer, harmonie en tempo, doet denken aan klassieke liedercycli uit de Romantiek. Het album ‘Weltentraum’ is een voortzetting van de inhoudelijke traditie van het Lied in een frisse, eigentijdse jazzcontext. 


 Michael Wollny Trio - Be Free, A Way


© Jazzenzo 2010