Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz for Syria gelijktijdig in Den Haag, Beiroet en Amman

14 apr - In Den Haag, Beiroet en Amman wordt tijdens de internationale Jazzdag van Unesco op 30 april 'Jazz for Syria' gehouden. Een evenement bestaande uit benefietconcerten om Syrische vluchtelingen te ondersteunen en geld in te zamelen. De concerten in de drie landen vinden gelijktijdig plaats en zijn via een live stream op Internet te volgen.

De concerten in de drie steden hebben - naast de boodschap van verzoening en vrede door middel van muziek - elk een specifiek doel.Het trio van Rembrandt Frerichs deelt het podium met vele artiesten. 
Foto © Gemma van der Heyden.


Den Haag

Het concert in Nederland vindt plaats in theater Korzo in Den Haag en heeft tot doel het bewustzijn over de situatie in Syrië te verhogen en geld in te zamelen om muziekinstrumenten te kopen voor kinderen uit vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië. Deze kinderen krijgen via de organisatie Syrious Mission muziekworkshops aangeboden, maar het ontbreekt hen aan instrumenten. 

De benefietavond wordt gepresenteerd door Tony Overwater, bassist van het Rembrandt Frerichs Trio. Zij spelen samen met onder meer Jan Akkerman, Oene van Geel, Freek de Jonge, Dick de Graaf, Wolter Wierbos, Gerard Kleijn en Konrad Koselleck. Al deze musici hebben in Syrië gespeeld of hebben een speciale band met dit land. 

Het concert in Amman (Jordanië) is het officiële openingsconcert van het Amman Jazz Festival 2014 in het Zara Expo Theater. Bij dit concert presenteert Syrious Mission, met de Syrische kinderen uit het Zaatari kamp, de creatieve resultaten van de muziekworkshops.
Poster van het internationale evenement Jazz for Syria.Beiroet

Het belangrijkste doel van het concert in Beiroet (Libanon) is om Syrische jazzmusici een podium te geven om hun muzikale boodschap van vrede te delen. Het programma bevat bekende Syrische en Libanese bands zoals het Raed El Khazen Trio, Fatet Le3bet, Racha Rizk, Ibrahim Soulaimani, Omar Harb, Tanjaret Daghet, Mabrad en Hani Sawah. Net als bij het concert in Amman, zal het podium van het Babel Theater in el Hamra ook plaats maken voor de Syrische kinderen van het Shatila vluchtelingenkamp. Zij brengen samen met Hani Sawah hun gezamenlijke muzikale werk ten gehore. 

Kaarten voor het concert in Korzo in Den Haag op 30 april kosten 15 euro. Bijzonderheden over het programma en de live stream zijn te volgen via Facebook, via onderstaande link.


© Jazzenzo 2010