Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Stageband – Journey To The Heart

CD-RECENSIE

Stageband – Journey To The Heart
bezetting: achttienpersoons orkest met trompet-, trombone-,
riet- en ritmesectie o.l.v. Steven Sluiter
opgenomen: 5 en 6 oktober 2013 in Studio Wijnbergen in Harlingen
uitgebracht: 2014
label: eigen beheer
aantal stukken: 7
tijdsduur: 60.42
website: www.stageband.nl
door: Rinus van der HeijdenDe in Groningen gehuisveste Stageband bestaat al sinds 1981. Het achttienpersoons grote orkest staat momenteel onder directie van Steven Sluiter, die de semiprofessionele bezetting met vaste hand leidt.

Dat kan worden geconcludeerd na het beluisteren van deze een uur durende cd, die opvalt door diversiteit, rust in de composities en een uiterst enthousiaste speelwijze van de orkestleden. Die een na een aan de beurt komen om solistisch te laten horen wat zij in huis hebben. Dat dit bij de een wat beter zit dan bij de ander, is de consequentie van een gemengde bezetting van amateurs en beroepsmusici.

Opvallend in het repertoire van de Stageband is dat alle stukken van de eigen orkestleden zijn. Op één na, het openingsstuk ‘The Moontrane’ van Woody Shaw. Maar dat trekt de Stageband naar zich toe, omdat het is gearrangeerd door Tobias Hoffman. Dat koesteren van eigen stukken maakt dat het orkest enerzijds nieuw repertoire toevoegt aan het internationale oeuvre van bigbands, anderzijds dat de stukken onderling nogal verrassend verschillen.

Het aspect eigen stukken speelt een belangrijke rol bij de Stageband. Het orkest wil jonge componisten uitdagen om de mogelijkheden van een groot orkest te onderzoeken. Dat gebeurt dan ook met enige regelmaat. Naast stukken van Bob Brookmeyer, Maria Schneider en Jim McNeely kan de Stageband zodoende zijn repertoire voortdurend verfrissen.

De cd-titel ‘Journey To The Heart’ verwijst naar de gelijknamige compositie van trompettiste en gastsolist Suzan Veneman. Felle en overrompelende bigbandklanken, zoals in Shaws ‘The Moontrane’ komen voorbij, maar ook ingetogen passages als in ‘Taste of Tears’. Voeg daar Latijnsamerikaanse klanken zoals in ‘Samba Azul’ aan toe en je krijgt een muzikaal concept dat kookt als de fornuizen in de keuken van meesterkoks.Stageband - Green Peace (Maria Schneider)
2013 (zonder Suzan Veneman)


© Jazzenzo 2010