Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

JAM levert concrete bijdrage aan Nederlandse jazzscène

11 mrt - Met de ambitie uit te groeien tot hét jazznetwerk van Nederland is in Amsterdam en Abcoude onder de noemer Jazz Ambassadors Meetings (JAM) een nieuw initiatief ontstaan. Concerten organiseren en ontmoetingen tussen beroeps- en niet-beroepsmuzikanten en jazzliefhebbers staan centraal. Op 14 maart staat een optreden van trompettist Gerard Kleijn en pianist Frank Carlberg op het programma.De Finse pianist Frank Carlberg treedt op 14 maart op met
trompettist Gerard Kleijn.JAM werd in september 2013 opgericht door vijf fervente jazzliefhebbers: Harald Walkate, Eric Heertje, Feyo Sickinghe, Pieter-Gerrit Binkhorst en Fred Dekker.

JAM genereert geld door het heffen van een lidmaatschap van 75 euro per jaar. Daarmee organiseert JAM onder andere concerten waarbij leden met elkaar of met beroepsmusici kunnen optreden. Inmiddels telt JAM zo'n zestig leden.

De concerten vinden plaats in Toomler te Amsterdam en in de Jazzschuur in Abcoude. Tijdens de concertavond wordt door de musici een workshop gegeven aan musicerende leden van JAM met telkens een wisselend thema. Bijvoorbeeld 'hoe breng je variatie aan in een balladimprovisatie' of 'de kracht van het collectief'. Sinds de oprichting waren er optredens en workshops van het Dick de Graaf Out of the Blues Trio (met Pascal Vermeer en Arno Krijger) en de Houdini’s.

JAM wil een concrete bijdrage leveren aan de Nederlandse jazzscène. Daarom organiseert JAM naast de concerten eveneens master classes, workshops en jamsessies onder leiding van topmuzikanten om het individuele niveau en het samenspel van de leden te verbeteren.

Frank Carlberg/Gerard Kleijn
In de Jazzschuur in Abcoude concerteren op 14 maart de Finse pianist Frank Carlberg en trompettist Gerard Kleijn. Carlberg is op dit moment in Nederland voor optredens met Dick de Graaf en het Clazz Ensemble en speelde onder andere met Bob Brookmeyer, Steve Lacy en Kenny Wheeler. Ook doceert hij aan de Berklee College of Music.

Het concert wordt onderbroken voor een workshop en een combosessie en afgesloten met een jamsessie. Niet leden betalen 10 euro entree.De Houdini's traden in februari op in Toomler en
gaven tips aan de leden van JAM.


© Jazzenzo 2010