Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Felix Schlarmann – Counterlife

CD-RECENSIE

Felix Schlarmann – Counterlife
bezetting: Lars Dietrich altsaxofoon; Floris van der Vlugt alt- en sopraansaxofoon, basklarinet; Franz von Chossy piano; Pat Cleaver contrabas; Felix Schlarmann drums
opgenomen: 11, 12 februari 2013
uitgekomen: 2014
label: Challenge Records
aantal stukken: 11
tijd: 56:34
websites: www.felixschlarmann.com - www.challengerecords.com
door: Jan Jasper Tamboer


Drummer en componist Felix Schlarmann moet wel over een grote sociale intelligentie beschikken. Als initiatiefnemer en organisator van het festival Jazzfest Amsterdam weet hij toonaangevende artiesten te interesseren voor dat evenement en als host van maandelijkse jamsessies in cultuurcentrum Studio/K in de hoofdstad krijgt hij het voor elkaar om steeds weer muzikanten en publiek enthousiast te maken.

Nu komt Schlarmann met zijn debuutalbum 'Counterlife' en wederom is hij erin geslaagd om een stel prima mensen om zich heen te verzamelen. Bijna allen zijn bandleiders in hun eigen ensembles, maar voegen zich nu bij de drummer in het collectief. Rietblazer Floris van der Vlugt werd met Windkracht 7 onlangs verkozen tot Young Vip. Pianist Franz von Chossy wordt bejubeld met zijn kwintet en altsaxofonist Lars Dietrich heeft een internationale carrière met zijn eigen band. Alleen bassist Pat Cleaver moet het zonder eigen groep doen, maar als aanstormend talent duikt zijn naam steeds vaker op.

Als drummer blinkt Schlarmann uit in ritme, als componist blijkt hij ook uit de voeten te kunnen met melodie en harmonie. De bovenliggende klanken zijn goed te volgen in hun welluidendheid en de verschillende partijen schuiven in hun samenspel naadloos in elkaar. Dietrich is op alt de meester die snelheid paart aan exacte articulatie, maar Van der Vlugt heeft met zijn sopraan een ijzersterke troef in handen, dankzij vloeiendheid en openheid.

Von Chossy krijgt veel ruimte en benut die met gevarieerd spel vol wendingen en versnellingen. Het basgeluid van Cleaver heeft een goed gedefinieerde plek in de soundmix, waardoor de Brit met zijn adequate tonen prominent aanwezig is. Voor het complete kwintet geldt dat zich in elke noot een grote mate van geconcentreerdheid manifesteert.

De sfeer op 'Counterlife' is vaak stemmig, maar kan zich soms ontplooien door een tempoverhoging of een ontwikkeling in de dynamiek. Echt uitgelaten of uptempo wordt het nooit, hoewel er op enig moment een notie van ontsporing optreedt. Ook kan het kwintet als geheel een betrekkelijk grote intensiteit bereiken. Duidelijk wordt, dat hier  persoonlijkheden bijeenkomen die ieder een groot stempel drukken op hun muzikale activiteiten, maar die gezamenlijk elkaar niet in de weg zitten. Ook dat kun je sociale intelligentie noemen.
Compilatie 'Counterlife'


© Jazzenzo 2010