Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Ellister van der Molen – Smalls NYC

CD-RECENSIE

Ellister van der Molen – Smalls NYC
bezetting: Ellister van der Molen trompet en flugelhorn; Jeremy Manasia piano; Jos Machtel contrabas; Matthias De Waele slagwerk
opgenomen: 30 en 31 mei 2013 in Fattoria Musica Osnabrück (D)
uitgebracht: 2014
label: EVDM
aantal stukken: 10
tijdsduur: 61.09
website: www.ellister.com
door: Rinus van der HeijdenEllister van der Molen studeerde in 2000 als trompettiste af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daar studeerde in die tijd ook de Amerikaanse pianist Jeremy Manasia. En toen Ellister van der Molen in 2011 in New York verbleef, zal het niet helemaal toevallig zijn geweest, dat zij Manasia daar opnieuw trof.

Tijdens haar verblijf in New York, werd jazzclub Smalls de favoriete plek van Ellister van der Molen om concerten mee te maken. En om deel te nemen aan jamsessies. De trompettiste nodigde de pianist uit voor een reeks concerten in Nederland, België en Duitsland en de weerklank daarvan is deze cd. Niet live opgenomen, maar wel in de fameuze Fattoria Musica in Osnabrück, waarbij het lijkt of dit nog de enige studio is, waarvoor Nederlandse jazzmusici willen kiezen.

De leden van het Ellister van der Molen Quartet delen hun passie voor bebop en aanverwante muziekstijlen en daarvan doen zij op deze ‘Smalls NYC' uitgebreid kond. Er staat één stuk op van Kurt Weill: ‘This Is New’, een titel waarvan de betekenis alle andere stukken (van de trompettiste zelf en van Jeremy Manasia) in de schaduw stelt.

Want wie gedacht mocht hebben dat hier nieuwe wegen naar bebop worden uitgestippeld, krijgt de deksel op de neus. Geheel in de traditie van deze Amerikaanse jazzstijl musiceren de vier uitvoerders. Meer niet. Daarmee is ‘Smalls NYC’ geen verrassende plaat. Het album wint echter aan kracht, doordat de techniek er van afspat, de musici de ruimte nemen binnen de limieten van de bebop elkaars krachten te meten en elkaar spannende soli en improvisaties te gunnen.


 Ellister van der Molen - Homage


© Jazzenzo 2010