Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gitarist Ronny Jordan (51) overleden

15 jan - De Britse jazzgitarist Ronny Jordan is dinsdag op 51-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend op Facebook. Volgens sommige bronnen zou Jordan overleden zijn aan de gevolgen van kanker.Ronny Jordan in 2009 tijdens festival Stranger Than Paranoia in Tilburg. Foto © Marcel Mutsaers.Ronny Jordan werd gezien als de grondlegger van de acid-jazz én als de gitarist die jazz weer terug op de dansvloer bracht. Dat kwam onder meer door zijn moderne, uitgebreide uitvoering van Miles Davis' 'So What' op Jordans in 1992 verschenen debuutalbum 'The Antidote'. Een jaar later was Jordan te horen op het dansbare hitalbum van Guru's Jazzmatazz Vol 1. - met de top 30-hit 'No time to play' -  waarop hip hop vermengd werd met instrumentale jazz.

Ronny Jordan bracht negen albums uit. Zijn laatste album 'Straight-Up Street' verscheen in 2012. Hij nam op en werkte samen met onder meer George Benson, Mos Def en Courtney Pine. Jordan ontving verschillende onderscheidingen waaronder de Gibson Guitar Jazz Guitarist of the Year Award en de MOBO Jazz Act Award. Zijn album 'A Brighter Day' uit 2000 werd genomineerd voor een Grammy.

Ronny Jordan trad over de hele wereld op en was verschillende keren te gast op het North Sea Jazz Festival, zoals in 1995 met Guru's Jazzmatazz met Kenny Garrett. In 2009 trad Jordan met het Nederlandse Leslie Nielsen Trio op in 013 te Tilburg tijdens festival Stranger Than Paranoia (zie video).Ronny Jordan - So WhatRonny Jordan & Leslie Nielsen Trio - So What
30 december 2009, Stranger Than Paranoia Festival
013, Tilburg


© Jazzenzo 2010