Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Young VIP's 2014: Floris van der Vlugt en Miguel Rodríguez

14 jan - Saxofonist Floris van der Vlugt met Windkracht 7 en pianist Miguel Rodríguez zijn door Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) verkozen tot de meest veelbelovende talenten van 2014. Vanaf 8 februari trekken zij met een dubbelprogramma onder de noemer Young VIP's Tour door Nederland, te beginnen in het Bimhuis.

De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia is een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is de organisatie van de jaarlijkse Young VIPs Tour.


Floris van der Vlugt.

Foto © Thomas Huisman.


Floris van der Vlugt

Saxofonist Floris van der Vlugt (1981) richtte in 2012 de band Windkracht 7 op. Een septet met hoornist Morris Kliphuis (Kapok), gitarist Reinier Baas (More Socially Relevant Jazz Music), trompettist Robbert Scherpenisse, drummer Jamie Peet en bassist Mark Haanstra. Ook saxofoniste Katharina Thomsen maakt deel uit van het ensemble. Zij bracht in 2013 haar opmerkelijke debuutalbum 'MaxSax' uit.

Over Windkracht 7 schreef Jazzenzo in 2013: 'Windkracht 7 beweegt zich behendig door tal van stijlen, waaronder (free)jazz, rock, en (modern)klassiek of filmmuziek, maar is vooral een prettig dwarse en dynamische band die draait op de tomeloze energie van avontuurlijke jonge musici binnen de Nederlandse jazzscene.'

Windkracht 7 presenteert in 2014 zijn debuutalbum.
Miquel Rodríquez.Miguel Rodríguez

Spanjaard Miguel Rodríguez (1983) besloot na zijn studies aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam in Nederland te blijven. De pianist brengt een mix van improvisatie, flamenco en latin waarin zijn Spaanse achtergrond duidelijk waarneembaar is. Dat blijkt ook uit de bezetting van zijn band: contrabassist Luciano Poli, slagwerker Francesco de Rubeis, percussionist Miguel Hiroshi en flamencozangeres Maria Marin. Het kwintet bracht in 2013 zijn debuutalbum uit.

Naast zijn eigen muziek is Miguel Rodríguez ook te vinden in de ensembles van Benjamin Herman, Ben van den Dungen en Maarten Hogenhuis.
Young VIPs Tour 2014

8 februari Bimhuis Amsterdam: Miguel Rodríguez
9 februari Bimhuis Amsterdam: Floris van der Vlugt & Windkracht 7
7 maart Paradox Tilburg
15 maart Hot House Leiden
12 april LantarenVenster Rotterdam
19 april Artishock Soest
25 april De Tor Enschede
29 april Jazz in Arnhem
21 mei JIN Nijmegen
31 mei Dakota Den Haag


© Jazzenzo 2010