Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianist Stan Tracey (86) overleden

7 dec - Stan Tracey, de Godfather of Britisch Jazz, is vrijdag op 86-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Tracey was in de jaren zestig huispianist van Ronnie Scott's Jazz Club in Londen en maakte faam met de opname Under Milk Wood. Ook nam Tracey een album op met Benjamin Herman.Stan Tracey, 1926 - 2013.

Foto © William Ellis.


Geïnspireerd door pianisten als Duke Ellington en Thelonious Monk begon Tracey zijn muzikale carrière gedurende WO II. Niet alleen was hij werkzaam voor de Royal Air Force, hij speelde eveneens in verschillende ensembles als accordeonist, pianist en vibrafonist.

Gedurende de jaren zestig was Tracey huispianist van Ronnie Scott's Jazz Club in Londen en begeleidde hij Amerikaanse jazzmusici - zoals Sonny Rollins - die op tournee waren in Engeland. In die periode neemt hij ook zijn bekendste album op: 'Jazz Suite inspired by Dylan Thomas' 'Under Milk Wood'', gebaseerd op het radiodrama 'Under Milk Wood' van de dichter. Dat werk wordt gerekend tot de belangrijkste Britse jazzplaten.

Tracey ontving voor zijn militaire diensten twee koninklijke onderscheidingen. Voor zijn muzikale verdiensten ontving hij de eerste Ivor Novello Jazz Award in 2012. In 1993 werd Tracey's album 'Portraits Plus' genomineerd voor de Mercury Prize.

Benjamin Herman
Als artistiek leider haalde Benjamin Herman in 2005 Stan Tracey naar Jazz Festival International Rotterdam. Een gezamenlijk optreden resulteerde een paar maanden later in plaatopnamen in een Londense studio. In vier uur tijd werd in sessievorm vier composities van Herman en twee standards van Ellington en Porter opgenomen. De opnamen verschenen onder de titel 'The London Sessions'.

Stan Tracey, geboren in 1926 in Londen, zou op 30 december 87 geworden zijn.

Zie ook:Stan Tracey Quartet bij 'Later... with Jools Holland'
BBC, november 2009


© Jazzenzo 2010