Brick Quartet - Brick Quartet
CD-RECENSIEBrick Quartet - Brick Quartet
bezetting: Ben Sluijs altsax en fluit; Mathias van de Wiele gitaar; Lode Vercampt cello; Dimitri Simoen slagwerk
opgenomen: 2 januari 2008 en 12 februari 2009 bij De Vieze Gasten & Lode’s Place, Gent
release: 2009
label: Chop Stick
tracks: 10
tijd: 55.02
website: www.brickquartet.be - www.chopstick.be
myspace: www.myspace.com/brickquartet
door: Rinus van der Heijden
Het Belgische Brick Quartet is een initiatief van Mathias van de Wiele. De gitarist begon ermee in 2004, omdat hij de behoefte voelde een akoestische groep te beginnen, die vooral jazz en improvisatiemuziek zou uitdragen. Het heeft tot dit jaar geduurd, voordat de eerste cd op de markt kwam: ‘Brick Quartet’.
Eigen composities en natuurlijk improvisaties, daar moet het Brick Quartet het van hebben. Met de afwijkende bezetting van gitaar, cello, altsaxofoon, fluit en slagwerk wordt zowel het gebied van een kamermuziekensemble als van een jazzcombo betreden. Het zijn vooral de snaarinstrumenten die op dit album naar voren springen. De gestreken cello gaat feilloos op in de klanken van de getokkelde gitaar. Maar als zowel cellist als gitarist van die speelwijze afwijken, blijven beide instrumenten een tweeling die de muziek grotendeels bepaalt.
Het muzikale concept van het Brick Quartet is breed. Soms hoor je popinvloeden, een andere keer klinkt jazz door en natuurlijk ontkom je ook niet aan klassiek aandoende klanken. Filmmuziek zou je deze aanpak de ene keer kunnen noemen, maar tegelijk sla je geen flater als je meent dat het Brick Quartet het voortouw neemt om jazz te laten horen. De veelzijdige Ben Sluijs tekent daarvoor op zijn altsax; neemt hij de fluit ter hand dan trekt hij de muziek naar poëtische klankvelden.
Met dit alles wil gezegd zijn, dat het Brick Quartet een waardevolle aanvulling is op het Belgische jazzmilieu. De veelzijdigheid van de vier musici tilt hun muziek ver boven het maaiveld uit van de meeste Belgische improvisatiemusici. Die veelzijdigheid zorgt voortdurend voor onverwachte, verrassende invullingen van muziek die in haar totaliteit nauwelijks valt te rubriceren.