Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band - Complexity in simplicity

CD-RECENSIE

Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band - Complexity in simplicity
Bezetting: Pawel Kaczmarczyk; piano met onder anderen Radek Nowicki; sopraan- en tenorsax, Tomasz Grezegorski; tenorsax, basklarinet, Jerzy Malek; trompet, Rafal Sarnecki; gitaar, Wojcieh Pulcyn; bas, Pawel Dobrowolski; drums
opgenomen: januari 2009
release: 2009
label: ACT / Challenge
tracks: 11
tijd: 62:34
website: www.pawelkaczmarczyk.com - www.actmusic.com
myspace: www.myspace.com/audiofeeling
door: Mischa Andriessen

Jazz is populair in Polen en met bijvoorbeeld Leszek Mozdzer, Marcin Wasilewski en de gebroeders Oles heeft zich de laatste jaren ook veel Pools jazztalent gemeld. Pawel Kaczmarczyk is halverwege de twintig, maar heeft al de nodige jazzprijzen in de wacht gesleept. Het Poolse tijdschrift Audiofeeling benoemde Kaczmarczyk eerste plaat onder eigen naam tot plaat van het jaar wat leidde tot een contract bij het ACT-label. Bij wijze van eerbetoon vernoemde de pianist zijn band naar het blad.

Op zijn debuut bij een grote platenmaatschappij pakt Kaczmarczyk meteen flink uit door maar liefst elf muzikanten in te zetten in telkens wisselende bezetting. Van trio tot septet en alles daartussen. Ondanks al die wisselingen klinkt 'Complexity in simplicity' wel degelijk coherent. Een herkenbaar eigen signatuur heeft de pianist nog niet, maar als componist maakt hij indruk met heldere, melodieuze stukken die soms de dromerige sfeer delen met veel muziek op het ECM-label, maar die ook vaak de strakke, opzwepende kwaliteit van hedendaagse bop hebben, soms tegen het randje van fusion aan.

Het niveau is op heel de plaat gelijkmatig, echte uitschieters onder zowel de composities als de musici zijn er niet. Kaczmarczyk heeft zijn zaken goed voor elkaar. Nu nog hopen dat hij een werkelijk eigen stem vindt en laat klinken.


© Jazzenzo 2010