Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Windstreken - Mundum Renovavit

CD-RECENSIE

Windstreken - Mundum Renovavit
bezetting: Pieter de Mast sopraansaxofoon, dwarsfluit, altfluit; Sebastiaan van Delft orgel; Udo Demandt percussie; Kamal Hors ud, zang; Oene van Geel altviool; Jörg Brinkmann cello; Collegium Musicum (kamerkoor); Leonard Evers arrangementen
opgenomen: 6 juli, 19 oktober 2012
release: 2013
label: Music & Words
tracks: 11
tijd: 66:13
websites: www.windstreken.com
door: Jan Jasper Tamboer


Tegenwoordig is alles mogelijk als het gaat om het verwerken van genres in de muziek, maar een mix van jazzprincipes, Arabische systemen en middeleeuwse methoden kenden we nog niet. Op het album 'Mundum Renovavit' van de formatie Windstreken gebeurt het. Zo klinken een kerkorgel, handpercussie en een sopraansaxofoon naast een ud, cello en een kamerkoor. Opgenomen in de Leidse Herengrachtkerk met zijn rijke akoestiek, is de klank van het ensemble prachtig.

Knap is dat bandleider Pieter de Mast en arrangeur Leonard Evers niet de verschillende genres naast elkaar gebruiken, maar ze echt doen integreren. In de meeste songs worden afzonderlijke stijlen ineengevlochten tot een nieuw geheel. Duidelijk wordt zo, dat muziek van alle windstreken een universele taal spreekt. Heden en verleden, oost en west komen bijeen in een wereld die een is en niet gedeeld. De combinaties van klanken die de verschillende instrumentalisten, de stem van Kamal Hors en de koorleden produceren, vormen daarbij een fijn geheel.

Ruimte is er ook voor improvisatie, door De Mast zelf op sopraansaxofoon en fluiten, en onder anderen door Boy Edgar-prijswinnaar Oene van Geel op altviool. Die een klassieke toets aanbrengt, maar moeiteloos meegaat in het zich ontplooiende idioom. Dat geldt eveneens voor cellist Jörg Brinkmann, die soms de baspartijen voor zijn rekening neemt en excelleert in een duet met Van Geel. Organist Sebastiaan van Delft en Udo Demandt op percussie voegen essentiële kleuren toe, ook in vrij spel.

Geheel eigentijds en westers, en dus afwijkend op dit album is het afsluitende nummer 'For the Young Ones', geschreven door De Mast. Maar met zijn tijdloosheid moet er voor 'Mundum Renovavit' toch sowieso een jong publiek binnen bereik liggen.


© Jazzenzo 2010