Componisten Portretten – Gershwin
SIGNALEMENTComponisten Portretten – Gershwin
Luisterboeken over grote componisten
2-cd Luisterboek met muziekfragmenten
Auteur en samensteller: Thijs Bonger
Uitgebracht door Home Academy
website: www.home-academy.nl
door: Rinus van der Heijden
De Bredase muziekjournalist en presentator (bij de Concertzender) Thijs Bonger, stelde enige tijd geleden alweer een reeks van zes componistenportretten samen. Aan de orde kwamen de klassieke Europese componisten Tsjaikovski, Mendelssohn, Saint-Saëns, Haydn en Chopin, plus de Amerikaanse componist van vierhonderd lichte liedjes George Gershwin.
Met de omschrijving 'lichte liedjes' wordt de man die klassiekers schreef als ‘Summertime’, ‘Rhapsody In Blue’ en ‘An American In Paris’ echter danig te kort gedaan. Gershwin is immers de componist die de Amerikaanse amusementsmuziek verbond aan klassieke (westerse) muziek, maar zeker en vooral ook aan jazz. Denk aan stukken als ‘The Man I Love’, ‘Lady, Be Good’ en ‘Fascinating Rhythm’, vertolkt door ontelbaar veel jazzuitvoerders.
Een zeldzaam muzikale duizendpoot derhalve, die George Gershwin. Die ook nog een broer had, Ira, die eveneens zijn aandeel leverde aan het Amerikaanse muzikale erfgoed. Ira duikt in dit componistenportret ook regelmatig op. Waarbij de vraag rijst: hoe krijg je zo’n componistenportret verantwoord samengesteld? De stortvloed aan informatie is immers immens.
Thijs Bonger heeft zich echter uitmuntend van deze taak gekweten. Dit componistenportret is ronduit intrigerend: de samensteller vertelt zelf over leven en werk van George Gershwin en hij doet dat op een kalme, evenwichtige toon. Dat maakt dat de belangstelling van de luisteraar twee cd’s lang kaarsrecht overeind blijft. Bovendien heeft Thijs Bonger een aantal anecdotes ingevoegd, waarbij je je afvraagt of ook de luisteraar die Gershwin wat beter kent, op de hoogte is van deze informatieve en vaak erg leuke feitjes.
Het verhaal van Thijs Bonger wordt steeds afgewisseld met muzikale fragmenten. Niet te lang, niet te kort. Ze moeten worden gezien als schilderachtige penseelstreken, die het gesproken woord opsieren en een auditief beeld schetsen van het omvangrijke oeuvre van Gershwin. De samenstelling van al deze fragmenten is schitterend: het zou gemakkelijk zijn geweest om de cd’s vol te proppen met geleende stukjes uit het Gershwinrepertoire. Die zijn er immers in overvloed. Maar hier heeft Thijs Bonger voor gewaakt.
Omdat hij niet alleen over het leven van de componist vertelt, maar ook over de vorming van zijn muzikale ontwikkeling, komen er de meest uiteenlopende muziekfragmenten voorbij. Werk van Darius Milhaud passeert, maar ook van Dvorák, Gilbert & Sullivan, Enrico Caruso, Rossini, Sophie Tucker, - uiteraard – Ella Fitzgerald, Debussy, het London Symphony Orchestra, Kurt Weill, Franz Léhar, Paul Robeson en Miles Davis. En nog veel meer.
Het ‘Componistenportret Gershwin’ is daarmee een waardevolle aanvulling op het fenomeen luisterportretten. Er zijn er vele, in allerlei vormen en uitvoeringen, maar dit, uitgebracht bij de Home Academy, is er een van loepzuiver gehalte. Dit geldt ook voor de vijf andere. En hoewel de serie al geruimere tijd op de markt is, wilde Jazzenzo dit signalement niet onthouden aan zijn lezers.