Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Pianist Kris Goessens (46) overleden

22 aug - Pianist en componist Kris Goessens is woensdag op 46-jarige leeftijd overleden. Goessens maakte onder meer deel uit van het Clazz Ensemble en de Ilja Reijngoud Group en werkte veelvuldig samen met de Amerikaanse trombonist en pianist Bob Brookmeyer met wie hij meerdere albums opnam. Recent is Goessens' samenwerking met Fay Claassen voor het project 'Remembering Chet Baker'.Kris Goessens.

Foto © Eddy Westveer.


Kris Goessens was eveneens pianodocent aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam en daarmee van grote invloed op veel Nederlandse jazzmuzikanten. Zelf studeerde Goessens ook in Rotterdam, nadat hij in 1988 vanuit zijn geboorteland België naar Nederland verhuisde. Hij studeerde ‘cum laude’ af en kreeg een beurs om in New York bij onder meer Kenny Werner en Gary Peacock te studeren.

Goessens stond op het podium met onder meer Lee Konitz, Gary Peacock, Adam Nussbaum, Joe Lovano en Jim Hall. In zijn thuisland vormde Goessens een duo en een kwartet met de Belgische saxofonist Kurt van Herck. In 2009 startte Goessens zijn eigen trio met contrabassist Hein van de Geyn en drummer Matthieu Chazerenc. Daarnaast maakte de pianist deel uit van Jasper Blom's kwintet 'a L'mproviste' (met verder Joris Roelofs, Clemens van der Feen en Joost Lijbaart).

Goessens maakte deel uit van het Clazz Ensemble van saxofonist Dick de Graaf en trompettist Gerard Kleijn waarmee hij verschillende albums opnam zoals 'Adventures' (Live at the Bimhuis, 2009), 'Delta Suite' (2010) en 'Federico on Broadway' (2012). Van de Ilja Reijngoud Group met Goessens verscheen in 2012 het album 'Around the World'.

Goessens' veelvuldige samenwerking met componist, arrangeur, pianist en trombonist Bob Brookmeyer dateert van 1993. Eerst ontstaat het Bob Brookmeyer New Quartet - met naast Goessens slagwerker Dre Pallemaerts en bassist Ricardo del Fra. Zij nemen het prijswinnende album 'Paris Suite' op. Later vraagt Brookmeyer Goessens voor diens Europese Big Band ‘New Art Orchestra’. Van de Big Band verschijnen onder meer de albums 'Waltzing With Zoe' (2002), 'Spirit Music' (2006) en 'New Works Celebration' (2006). In het jaar dat Brookmeyer overlijdt verschijnt nog 'Bob Brookmeyer – Standards' (2011). Enkele door Brookmeyer gearrangeerde stukken van Goessens werden eveneens opgenomen door het Metropole Orkest.

Goessens werkte momenteel met verschillende muzikanten aan 'Monk Inside Out', het nieuwe project van het Clazz Ensemble dat in 2014 in première gaat.

Kris Goessens maakte zelf een einde aan zijn leven.


© Jazzenzo 2010