Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Thema's sieren ZomerJazzFietsTour 2013

22 jul - Traditiegetrouw wordt op de laatste zaterdag van augustus in de omgeving van Groningen de ZomerJazzFietsTour gehouden. Het festival van actuele jazz en improvisatiemuziek kent dit jaar drie thema's: de Tour de France met musici uit de Franse jazzscène, de Russische Route en de Sena Route met musici uit vooral eigen land. De vierde route, de RZN ofwel Route Zonder Naam, is een parcours zonder thema's.De Franse baritonsaxofonist Daunik Lazro geeft een soloconcert tijdens de ZomerJazzFietsTour. Foto © Christine Baudillon.Reitdiepdal

De 27e editie van de ZomerJazzFietsTour op zaterdag 31 augustus wordt zoals altijd gereden door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen. Op bijzondere locaties zoals boerenschuren en middeleeuwse kerkjes, worden in totaal 26 concerten gegeven. Om de bezoeker te helpen in zijn keuze van de concerten, heeft de organisatie vier routes uitgestippeld, gekoppeld aan thema's, met op verschillende punten overstapmogelijkheden naar een andere route. De fietskaart is te vinden op de website van de ZomerJazzFietsTour, alsook fietsverhuuradressen en bed & breakfast's voor een eventuele overnachting.

Verdeelt over verschillende routes treden bekende en minder bekende musici op uit de Franse, Russische en Nederlandse jazzscène. Actueel en gericht op improvisatie is de gemene deler. Uit de Franse hoek zijn er concerten van onder meer Trio Monniot, duo Alfred Spirli/Alan Purves, baritonsaxofonist Daunik Lazro, Trio Mark Sanders/Olie Brice/Tobias Delius, Trio Amarco, Synaesthetic Trip en het duo Alain Bruel/ Francois Thuillier.

Rusland
Uit Rusland spelen onder andere Tiltan (met Oene van Geel), het duo Simon Nabatov/Nils Wogram, gitarist Enver Izmailov, het Volkov Trio van bassist Vladimir Volkov, en een duconcert van pianist Misha Alperin en vocaliste/accordeoniste Evelyn Petrova. Ook het trio Reijseger, Fraanje, Sylla komen we tegen op de Russische Route.

Op de Sena Route veel musici uit eigen land. Zoals het Barnicle Bill Trio met Wolter Wierbos, Chris Corsten Quartet, de Bakfietsband en het kwartet van gitarist Dick Rusticus. Trompettist Eric Vloeimans treedt tweemaal op; met het Nationaal Jeugd Jazz Orkest en in trio met cellist Jörg Brinkmann en accordeonist Tuur Florizone.

Verder zijn er optredens van Michael Moore, Vlek, Ramon Valle, en de Dutch Impro Acadamy langs de Route Zonder Naam.

Proloog
De vooravond van de ZomerJazzFietsTour brengt een Franse Proloog naar Grand Theatre in Groningen. Het betreft een voorproefje van de Tour de France met optredens van het trio van altviolist Guillaume Roy, het trio van altsaxofonist Christophe Monniot, en het duo Alfred Spirli en Alan Purves.

Kaarten en meer informatie via de website van de ZomerJazzFietsTour.


© Jazzenzo 2010