Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

North Sea Round Town vrijdag van start

25 jun - Van jazz en hiphop, via soul tot alle denkbare cross-overs. Van vrijdag 28 juni tot en met zondag 14 juli vindt de achtste editie van het Rotterdamse jazzfestival North Sea Round Town plaats. Ruim tweehonderd concerten, verdeeld over zo’n honderd binnen- en buitenlocaties met het thema ‘Turkije’ als rode draad, warmt Rotterdam zich op voor het North Sea Jazz Festival dat op 12 juli van start gaat.Zangeres en pianiste Karsu Dönmez is het middelpunt van de
North Sea Round Town-campagne.  Foto © Youtube.North Sea Round Town start met de Jazzdag op 28 en 29 juni in LantarenVenster, Hotel New York en Kantine Walhalla. Enkele hoogtepunten uit het festivalprogramma zijn Trijntje Oosterhuis, De Deeldeliers, Bilal, Eric Vloeimans, Candy Dulfer, Keith Jarrett met Gary Peacock en Jack DeJohnette, het Benjamin Herman Trio, Karsu Dönmez en Anton Goudsmit met Cor Bakker.

Daarna verspreidt North Sea Round Town zich door Rotterdam met ruim tweehonderd concerten met aandacht voor jong talent, tentoonstellingen, masterclasses, lezingen, jamsessies, straatoptredens en afterparty’s.

Programma
Enkele opvallende concerten zijn die van Loes Luca & Kim Hoorweg, Harmen Fraanje & Anton Goudsmit, Eric Vloeimans en het Matangi Kwartet met Martin Fondse, Benjamin Herman Trio, Teus Nobel Liquid Music Quintet, Stephanie Francke, zanger Thom Hoorweg met trompettist Rik Mol, Eric Vaarzon Morel & Jiri Tauhuttu, New Rotterdam Jazz Orcherstra & Anton Goudsmit, Karsu Dönmez, Claron McFadden & Artvark Saxophone Quartet, Re:Freshed Orechstra & Friends, The Woo, en Ntjam Rosie.

Turkije
Zoals ieder jaar tijdens North Sea Round Town is er aandacht voor een bijzondere muziekgemeenschap. Dit jaar staat Turkije en haar vele muziektalenten in het zonnetje en vormen eigenzinnige Turkse klanken één van de hoofdlijnen in het festivalprogramma. Hoogtepunt is het optreden van de jonge zangeres en pianiste Karsu Dönmez. Rising star én middelpunt van de North Sea Round Town-campagne. Dönmez treedt op tijdens het Kid Dynamite Jazz Festival in de nostalgische uitgaanswijk Katendracht. In de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw hét hart van de Rotterdamse jazz. Het festival is een ode aan tenorsaxofonist Kid Dynamite die tijdens de Tweede Wereldoorlog ‘verboden jazz’ op de Kaap speelde.

Kinderprogrammering
Ook dit jaar veel aandacht voor kinderen in de opmaat naar het North Sea Jazz Festival. De top van geïmproviseerde muziek laat de jongste bezoekertjes meemaken hoe bijzonder muziek kan zijn. Zo is er het North Sea Jazz Kids op zondag 7 juli in LantarenVenster en kunnen kinderen Arabisch Jazz tekenen in Villa Zebra op verschillende dagen. Ook geeft het Artvark Saxophone Quartet een kinderconcert op het Deliplein op zondag 30 juni en is er in Leeszaal West op 3 juli muziek met Alan Purves en Ernst Reijseger.

Overnachten bij jazzartiesten
Hotel Rotterdam - Wake up in It biedt in samenwerking met North Sea Round Town overnachtingen aan bij Rotterdamse jazzartiesten gedurende het festival. Boeken kan via onderstaande website, maar bij wie je terechtkomt blijft nog een verrassing. Tot de mogelijkheden behoren trompettist Quirijn Vos, drummer Arend Niks en zangeres Shirma Rouse.


© Jazzenzo 2010