Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Edison Jazz Oeuvreprijs voor Marcus Miller

13 jun - De Edison Jazz Oeuvreprijs is dit jaar voor de Amerikaanse musicus Marcus Miller. De 54-jarige basgitarist/componist krijgt de prijs op 21 november uitgereikt in Muziekgebouw Eindhoven tijdens het jaarlijkse Edison Gala.Edison Jazz Oeuvreprijs voor Marcus Miller.

Foto © Ron Beenen.


New Yorker Marcus Miller is een multitalent. Hij speelt piano en klarinet, maar is vooral bekend om zijn formidabele spel op de basgitaar. Al op jonge leeftijd speelt Miller met grootheden als Aretha Franklin, Roberta Flack, David Sanborn en Miles Davis en maakt hij albums met onder andere Joe Sample en Bill Withers. De tweevoudig Grammy-winnaar maakte in de jaren tachtig voornamelijk furore met R&B-albums terwijl zijn muziek vanaf de jaren negentig vooral in het teken staat van jazz. Geïnspireerd door Sanborn en zeer zeker door Miles Davis schrijft, produceert en speelt Miller vernieuwende jazzmuziek waarbij hij jonge talentvolle musici de kans geeft zich te ontwikkelen. In 2012 bracht hij zijn meest recente album ‘Renaissance’ uit waarvoor hij wederom gebruikmaakt van jonge talenten. Een fusion van stijlen als funk, pop en jazz is onmiskenbaar voor Marcus Miller.

Uitreiking
Op donderdag 21 november vindt de uitreiking plaats tijdens de Edison Jazz/World in Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven. Miller treedt op samen met het Metropole Orkest, evenals de Edison-winnaars in de overige categorieën. Kaarten voor het evenement zijn onder meer verkrijgbaar via de website van het Muziekgebouw.


© Jazzenzo 2010