Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Iman Spaargaren Undercurrent - In The Moment

CD-RECENSIE

Iman Spaargaren Undercurrent - In The Moment
bezetting: Iman Spaargaren tenorsaxofoon, basklarinet; Guillermo Celano gitaar; Cord Heineking contrabas; Jasper van Hulten drums; Franz von Chossy toetsen; Dirk Beets trompet
opgenomen: 18, 21 december 2012
release: 6 juni 2013
label: Eyeman Records
tracks: 11
tijd: 65:23
websites: www.imanspaargaren.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Het avontuur speelt zich bij rietblazer Iman Spaargaren niet af in verre landen en is daarentegen ook niet beperkt tot gedachten in zijn eigen hoofd. Zonderlinge belevenissen ervaart hij vooral in het muzikale samenzijn met zijn vrienden en collega's. Zo komt het ten minste over op de luisteraar. Dat is een nieuwe en verrassende ontwikkeling, want het concept en spel van Spaargaren konden voorheen nogal eens een behoudende indruk maken.

Dat de Nederlandse jazzscene een dynamische beweging is, blijkt maar weer uit een aantal recente ontwikkelingen. Bands komen en gaan, maar nu zijn er enkele opmerkelijke nieuwe aangetreden. Onlangs maakte het ensemble Windkracht 7 rond saxofonist Floris van der Vlugt zijn debuut, met daarin Reinier Baas en Morris Kliphuis. De gebroeders Paul en Clemens van der Feen brachten ieder recentelijk cd's uit met nieuwe groepen en nu is er dan ook het album 'In The Moment' van nieuweling Iman Spaargaren Undercurent. De mogelijkheden voor samenwerkingen blijken nog legio.

Spaargaren blonk altijd al uit in goede melodieën en dat is zo gebleven. Snelheid lijkt het nooit te winnen van vormloosheid, zelfs bij vlotte loopjes blijven de melodische modellen intact. Daarnaast klinkt er echter veel meer vrijheid dan voorheen. Spaargaren moet de noodzaak hiertoe als een innerlijke drijfveer hebben gevoeld, de elf nieuwe creaties op 'In The Moment' vloeiden uit zijn eigen pen. Wellicht ook heeft het toeren met Cactus Truck tijdens de Young VIP Tournee 2012 hem op gedachten gebracht, of anders is er wel de invloed van gitarist Guillermo Celano, die altijd al in de voorhoede te vinden was.

Lyriek was ook een handelsmerk in het spel van Spaargaren. Die is er nog steeds, luister maar naar het korte en sfeervolle 'Momentum'. Het daarop volgende 'The Vibe' is daarmee dan weer flink in contrast met zijn ruigheid en stekeligheid, waarna de afsluiter 'Damocles' Plan B' terugkeert naar de oude Spaargaren met veel melodie en lyriek. Het moet ook niet al te radicaal worden.


© Jazzenzo 2010