Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Walter Wolff – Tomorrow

CD-RECENSIE

Walter Wolff – Tomorrow
bezetting: Walter Wolff piano; Francesco Angiuli contrabas; Andreas Fryland drums
opgenomen: 8, 9 januari 2012
release: 2013
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 52:23
websites: www.walterwolffmusic.com - www.challengerecords.nl
door: Jan Jasper TamboerDoor de geschiedenis van pianist Walter Wolff raak je ontzet. Hij heeft een zeldzame neurologische ziekte* en bij behandeling daarvan werden zenuwen zodanig beschadigd dat hij zijn handen niet goed meer kon gebruiken. Op zijn website schreef hij in februari jongstleden dat hij zich wegens gezondheidsproblemen terug zou trekken als pianist en optredende artiest. Zijn album 'Tomorrow' is meteen onherroepelijk zijn laatste, hoe navrant.

Wolff komt van oorsprong uit Finland, maar woont al jaren in Den Haag, waar hij een masters haalde aan de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans. Hij maakt zijn debuut in een trio bij Challenge Records, maar speelde al langer in de Eef van Breen Group, de band van de trompettist die ook een nummer levert op 'Tomorrow'. De meeste stukken op het album zijn geschreven door de leden van het trio zelf, enkele door Wolff en bassist Francesco Angiuli samen.

Wat pijnlijk dat Wolff nooit meer de toetsen van een piano zal kunnen bedienen. Op 'Tomorrow' komen de klanken nog als vanzelfsprekend uit zijn handen rollen. In zijn toucher liggen alle mogelijkheden van dynamiek en sfeer besloten. Zijn notenkeus is allesbehalve voor de hand liggend en toont beslist eigenheid en originaliteit.

Als met een lopende bas speelt Wolff de lage noten op zijn klavier om er een dartele melodielijn overheen te modelleren. De man heeft zeker swing. Contrabassist Angiuli en drummer Andreas Fryland gaan goed mee, en zijn werkzaam in het belang van de pianist, zonder zich overigens te onderwerpen. In die zin is dit ensemble een traditioneel pianotrio. Alleen in hun eigen nummers profileren Angiuli en Fryland zich meer.

Anderszins is dit trio modern, met een apart geluid, eigenwijze melodische opvattingen  en aanstekelijke grooves. Walter Wolff heeft een persoonlijk document gecreëerd waarmee hij afwijkt en zich onderscheidt. Wat eeuwig zonde dat dat geen voortzetting kan krijgen. Gelukkig blijft hij actief bezig met muziek, in enige vorm.


* Op dinsdag 11 juni wordt in de North Sea Jazz Club in Amsterdam het Walter Wolff's Benefit Concert gehouden om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Von Hippel-Lindau. Met medewerking van Wolfert Brederode, Gulli Gudmundsson & Jasper van Hulten, Eef van Breen Group, Cello Octet Amsterdam, DJ Ome Steef en het duo Junge/Tebbe. Gratis entree.


© Jazzenzo 2010