Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Volop jazzfestivals tijdens Pinksterweekeinde

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Gregory Porter komt naar Jazz in Duketown, Jazz Festival
Middelburg en SummerJazz Festival.Traditiegetrouw vinden er tijdens de maand mei veel jazzfestivals plaats. Het zwaartepunt ligt rond het Pinksterweekeinde. Dan vinden Amersfoort Jazz, Jazz in Duketown, ToneJazz Festival, International Jazz Festival Middelburg en het Nijmeegse Music Meeting plaats. Liefhebbers van Gregory Porter, Kurt Elling, de groep van Mike Stern & Bill Evans en Dr. Lonnie Smith komen extra aan hun trekken; zij treden op meerdere festivals op. Een beknopt overzicht.

Amersfoort Jazz van 16 tot en met 19 mei
Amersfoort Jazz wordt grotendeels op verschillende buitenpodia gehouden. Bijna alle concerten zijn gratis toegankelijk, voor een enkel concert geldt een toegangsprijs. Het festival trapt af in theater De Flint met een concert van Jazz Orchestra of the Concertgebouw met gastzangeres Madeline Bell. Zij brengen een ode aan Ray Charles. Andere hoogtepunten op het festival zijn Dr. Lonnie Smith & The Jazzinvaders en een optreden van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Eric Vloemans.Jazz in Duketown van 17 tot en met 20 mei, Den Bosch

Jazz in Duketown wordt voor de veertigste keer gehouden. Nieuwe programmeurs van dit gratis toegankelijke festival trekken de kar met als motto 'minder concerten, meer kwaliteit'. Headliners van het festival zijn Gregory Porter & The Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Kurt Elling, en de Mike Stern & Bill Evans Band met Dave Weckl in de gelederen. Ook in Den Bosch staat Dr. Lonnie Smith op het programma, evenals diens collega op de hammond Rob Mostert.De Amerikaanse crooner Kurt Elling speelt in Den Bosch en Middelburg. Foto © Jos L. Knaepen.Verder krijgen jonge bands de gelegenheid zich te presenteren zoals Jungle by Night, Kapok, Marius Neset Quartet, Rob van de Wouw, Bruut! en het Evelien Keesmaat Quartet. Daarnaast zijn er onder meer concerten van Eric Vloeimans' Gatecrash, Fay Claassen met het Brabants Jazz Orkest, Bart Wirtz Quartet met Rik Mol, De Jongens Driest en Barnicle Bill Trio.

Tijdens het festival vindt de tweede editie van de Conservatorium Talent Award plaats.ToneJazz Festival van 17 tot en met 19 mei, Den Bosch

Gelijktijdig met Jazz in Duketown wordt in De Toonzaal in Den Bosch in samenwerking met de VPRO het ToneJazz Festival gehouden. Van jazzglamrock, Indiase kamerfunk tot pianojazz luidt het affiche met op het programma pianist Bill Carothers, Mechanical Duck (met onder andere tenorsaxofonist Jasper Blom en zanger Charles Hens), het Zwitserse kwintet pommelHORSE, Marzio Scholten's IDENTIKIT, Joris Posthumus Trio, het powertrio The Nordanians van de Nederlanders Oene van Geel en Mark Tuinstra en Niti Rnajan Biswas. De concerten worden vanaf 29 mei op Radio 6 door het programma VPROJazzLive uitgezonden.

 

 
International Jazz Festival Middelburg van 17 tot en met 20 mei

Wat betreft headliners overlapt het jazzfestival in Middelburg Jazz in Duketown. Ook hier treden Gregory Porter, Kurt Elling, en de Mike Stern & Bill Evans Band met Dave Weckl op. Daarnaast staat ook het powertrio The Bad Plus op het programma en komt de Amerikaanse saxofonist Joshua Redman naar Middelburg.Joshua Redman komt naar International Jazz Festival Middelburg. Foto © Jos L. Knaepen.Ook Benjamin Herman, Ntjam Rosie, Stephanie Francke, Tin Men & The Telephone en Bruut! komen naar het Abdijplein. Naast de hoofdprogrammering vinden in de binnenstad van Middelburg doorlopend concerten 'oude stijl' plaats, is er een kroegentocht voorzien van optredens, wordt de traditionele jazzkerkdienst gehouden, en wordt de International Junior Jazz Award Zeeland uitgereikt - vorig jaar gewonnen door saxofoniste Stephanie Francke.Music Meeting 18 tot en met 20 mei, Nijmegen

Veruit de meeste concerten in drie dagen vind je in het Nijmeegse Park Brakkenstein waar voor de 29e keer het evenement Music Meeting wordt gehouden. 'Verrassing en ontdekking' is het credo van het festival dat vorig jaar door het Engelse magazine Songlines verkozen werd tot één van de beste 25 wereldmuziekfestivals ter wereld.De Amerikaanse cajunvernieuwer Cedric Watson komt naar Music Meeting.Een kleine greep uit het uitgebreide programma: Henosis - het nieuwe project van gitarist Bram Stadhouders uitgevoerd door zijn trio én acht zangers van Het Nederlands Kamerkoor, Martin Fondse Orchestra, Nynke Laverman, de Amerikaanse cajunvernieuwer Cedric Watson, de Malinese ster Bassekou Kouyate, de Marokkaans-Belgische zangeres Laïla Amezian, de Colombiaanse groep Ondatrópica, het Platypus Trio van Michael Schiefel, en Bassekou Kouyate - meester op de ngoni-luit - uit Mali.

En voor wie maar niet genoeg krijgt van Gregory Porter: op 2 juni is de Canadese zanger eveneens te gast op het Leidse SummerJazz Festival.


© Jazzenzo 2010