Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Compositieopdracht North Sea Jazz voor Guillermo Celano

7 mei - De Argentijnse gitarist en componist Guillermo Celano gaat de jaarlijkse compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival invullen. Op vrijdag 12 juli in zaal Yanisei voert Celano zijn stukken uit met zijn Celano Baggiani Group, verder bestaande uit rietblazer Joachim Badenhorst, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Marc Baggiani.


Guillermo Celano in 2010.

Foto © Eddy Westveer.


Guillermo Celano (1977) werd geboren in Buenos Aires, maar voltooide vanaf 1999 zijn muzikale scholing aan het conservatorium in Amsterdam. Daar studeerde hij onder bekende muzikanten en nam na het behalen van zijn graad compositielessen van meester-componist Pablo Escande. De afgelopen jaren schreef hij vele composities voor solo’s, duo’s, trio’s tot aan septetten toe. In 2009 mocht hij als jongste van de kandidaten een compositie maken ter ere van het veertigjarig jubileum van het Leidse jazzpodium Hot House.

Vormvast
De jury motiveert de keuze voor Celano voor de compositieopdracht North Sea Jazz 2013 als volgt: ‘Guillermo Celano is vormvast qua compositie zonder in clichés te vervallen en heeft een brede muzikale oriëntatie. Hij integreert traditionele elementen in nieuwe inzichten en maakt gebruik van interessante instrumentatie. Zijn composities zijn persoonlijk, soms romantisch, gekoppeld aan een eigentijds klankbeeld.’

De première van de compositie door Guillermo Celano vindt plaats op vrijdag 12 juli in Yenisei.

Zie ook:Celano Baggiani Group met Ellery Eskelin en Sylvie Courvoisier
Bimhuis. Amsterdam, 2011


© Jazzenzo 2010