Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Programma North Sea Jazz Festival 2013 compleet

25 apr - Vandaag gaf de organisatie van het Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival de nog ontbrekende namen van editie 2013 prijs. Onder meer speciale projecten van het Metropole Orkest en de WDR Big Band, Terence Blanchard, Larry Graham & Graham Central Station met speciale gast Mark King, en Brecker Brothers Band Reunion werden aan het programma toegevoegd.John Zorn (foto © Eddy Westveer) en Steve Coleman vullen ieder een eigen avond op North Sea Jazz.Het Metropole Orkest treedt op zaterdag op met de vocalisten Anthony Hamilton, Gregory Porter en Gretchen Parlato onder leiding van Jules Buckley, en op zondag speelt het orkest met jazzicoon Herbie Hancock gedirigeerd door Vince Mendoza. De WDR Big Band treedt op met contrabassist Ron Carter.

Dit jaar heeft het festival geen artist in residence maar hebben Steve Coleman en John Zorn ruimte gekregen een eigen avond in te vullen.

Saxofonist Steve Coleman krijgt op vrijdagavond in de Madeira carte blanche. Reden hiervoor is de enorme invloed die hij nog steeds heeft op de jazz en muzikanten van nu. Tijdens deze avond treden Jonathan Finlayson & Sicilian Defense, Doug Hammond Quintet, Citizen X met Jean-Paul Bourelly en Steve Coleman & Five Elements op.

Duizendpoot John Zorn is 60 geworden en viert dit op zaterdag met een speciaal samengestelde marathon van diverse projecten uit zijn scene. Voor zijn avondvullende programma in de Darling neemt hij Song Project, Illuminations, Holy Visions & The Alchemist, Templars, The Dreamers en Electric Masada mee.

Thema's
North Sea Jazz geeft middels thema's ruim baan aan nieuwe ontwikkelingen in de jazz. Met 'Jazz Rocks!' krijgt een nieuwe generatie jonge fusionmuzikanten de gelegenheid zich voor het eerst op NSJ te etaleren. BadBadNotGood, Dirty Loops en Snarky Puppy treden op. In de rubriek 'Electronic Jazz & Future Soul' is er aandacht voor bijzondere projecten van het afgelopen jaar binnen het genre. Concerten zijn er van Mala in Cuba, Frente Cumbiero in een samenwerking met Quantic en Thundercat, Laura Mvula en Hiatus Kaiyote.

Chris Dave & The Drumhedz, Next Collective, José James en Robert Glasper Experiment met speciale gast Lionel Loueke vertegenwoordigen de 'New Urban Jazz'. 'Improfs' met concerten van ICP Orkest, Colin Stetson en Zapp 4 brengt de geïmproviseerde muziek in beeld.

Eerder werden Santana, John Legend, Sting, The Roots, Caro Emerald, Diana Krall, Marcus Miller, Sonny Rollins, Jamie Cullum, Kendrick Lamar en Bonnie Raitt al bevestigd. Het eerder aangekondigde concert van Joe Jackson and the Bigger Band met Regina Carter is afgelast.

Het grootste indoor jazzfestival ter wereld wordt gehouden op 12, 13 en 14 juli in de Ahoy in Rotterdam. Het hele programma van North Sea Jazz inclusief het blokkenschema is te vinden op de festivalwebsite.

Zie ook:


© Jazzenzo 2010