Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Peter van Breukelen - “Happy Man” Benjamin Herman

BOEKBESPREKING

Peter van Breukelen - “Happy Man”  Benjamin Herman
Fotografie, Peter van Breukelen; tekst, Jules Deelder

Uitgeverij, Veenman Publishers: www.veenmanpublishers.com
Gebonden, 120 blz
Uitgegeven: 2008
Prijs: 39,90
ISBN 978-90-8690-176-0
Websites: www.petervanbreukelen.com - www.benjaminherman.nl
door: Mischa Beckers
Benjamin Herman is een fotogenieke muzikant door zijn zorgvuldig onderhouden imago en energieke uitstraling. Fotograaf Peter van Breukelen volgde Herman met zijn camera een jaar lang en het resultaat hiervan publiceerde hij in het fotoboek “Happy Man” Benjamin Herman. Voor de oorspronkelijke portretreeks van acht foto’s ontving hij de Zilveren Camera 2007 in de categorie kunst, cultuur en entertainment.

Vorig jaar waren de eerste resultaten van Happy Man (naar het citaat van Louis Amstrong ‘Way back, I set myself to be a happy man, and made it’) al te zien tijdens de artshow op het North Sea Jazz Festival. Van Breukelen werkte tot maart 2008 verder aan een compleet en tijdloos document dat tijdens de opening van de nieuwe artshow editie voor het eerst volledig te zien was.

De fotograaf probeerde tijdens zijn reportage zo min mogelijk ‘zichtbaar’ te zijn voor de muzikant. Als Herman ergens speelde gedroeg hij zich als toeschouwer en bleef zo veel mogelijk op de achtergrond. Bij de reportages bij Herman thuis gaf hij de locaties aan met het beste licht maar zette verder niets in  scene.


Benjamin Herman gefotografeerd door Peter van Breukelen in diens fotoboek 'Happy Man'

Het resulteerde in 55 prachtige sfeervolle zwart-wit foto’s, variërend van Herman in de studio met Remco Campert en genietend backstage, tot actief op de bühne en thuis relaxend. Het boek schetst diverse sferen zoals de muzikant onderweg (soms in een bijna jaren vijftig decor), Herman als bandleider, sideman, geïnterviewde, hier en daar de man die het allemaal onder controle wil houden, maar plezier en enthousiasme voeren de boventoon. Overigens is Herman niet op alle foto’s zelf te zien maar tonen de beelden bijvoorbeeld muzikanten en hun reacties die Herman te weeg bracht.

Jules Deelder verzorgde de poëtische bijschriften. Iedere foto wordt begeleid door een eigen ‘man’ variant met het voor de handliggende ‘Hisman’ bij een foto van Herman onder een Amstrong poster en natuurlijk ‘Saxman’ bij een op zijn slaapkamer repeterende Herman, maar ook veelal creatievere, en rake, vondsten. Deelder vertaalde en bewerkte  speciaal voor het boek zijn gedicht Jazz Is in het Engels. Hij kan zich als geen ander inleven in de muzikale wereld van Benjamin Herman. Het tweetal verzorgde vorig jaar met New Cool Collective een theatertournee door Nederland en herhaalt die dit jaar.

Happy Man is daarmee  een Rotterdamse aangelegenheid meegerekend dat Benjamin Herman deels woonachtig is in Rotterdam. Een mooi document door een bevlogen fotograaf die de kijker daadwerkelijk deelgenoot maakt van de intensiteit waarmee Benjamin Herman zijn leven leeft.


© Jazzenzo 2010