Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gipsy Festival zet de grenzen open

17 apr - In de Tilburgse Interpolistuin wordt op zaterdag 25 en zondag 26 mei de zeventiende editie van het International Gipsy Festival gehouden. Op drie podia spelen zeventien ensembles uit Europa de grenzen open, met programma's uiteenlopend van traditionele gipsyklanken tot eigentijdse hip-hop, van opzwepende Balkan tot lome jazz en warmbloedige flamenco.De Spaanse zangeres Carmen Fernandez naar 17e Gipsy Festival in Tilburg.Zaterdag
Op de openingsdag van het Gipsy Festival staan een aantal Nederlandse ensembles op het programma. Zo brengt het Pauni Orkestar Bulgaarse muziek vermengd met oude en nieuwe Nederlandstalige teksten. Het zogenaamde 'Melk en Honing' project, uitgevoerd door onder andere Kay Krijnen (Amariszi en Di Gojim), Akos Laki (Carlama Orkestar), Jasper de Beer (Amsterdam Klezmer Band) en Bokkie Vink (STriCat).

Ook het Koninklijke Zigeunerorkest Roma Mirando (authentieke Sintimuziek), Di Gojim (Joodse muziek, zigeunermuziek en Oost-Europese volksmuziek), de Shtetl Band Amsterdam met klarinettist Christian Dawid, en het klezmer- en gipsyensemble Balcony Players met de Hongaarse zanger Anti Kovacs staan op het programma.

De zaterdag wordt afgesloten door de Servische band Kal. Zij brengen een eigentijdse combinatie van westerse rock en oosterse Romamuziek.

Zondag
Internationaal vuurwerk is er op de zondag. Onder meer de Roemeense zangeres Oana Catalina Chitu en de Spaanse zangeres Carmen Fernandez betreden dan het podium. Zij brengen respectievelijk authentieke Roemeense volksliederen en tango’s, en authentieke flamencoliederen. Laatstgenoemde stond ook op het affiche van Gipsy Festival 2010.

Het Bollywood Masala Orchestra (India) brengt een opwindend schouw- en luisterspel met brassbandmuziek, zangers, dansers en acrobaten. Uit Engeland komt multi-instrumentalist Koby Israelite met een mengeling van rock en klezmer. Met de Basily Boys is de fameuze zigeunerfamilie Basily vertegenwoordigd. Zij brengen gipsyjazz bijgestaan door de veelzijdige vilolisten Noa Eyl en Tucsi Basily.

Ook Nederland is vertegenwoordigd op de slotdag van het Gipsy Festival. Het Koninklijke Zigeunerorkest Roma Mirando brengt authentiek Sintimuziek. Daarnaast speelt Projekt Rakija (winnaars van de jury- én de publieksprijs van de Dutch Balkan Blues Contest 2012) met de Bosnische gitarist Igor Sekulovic in de gelederen. Zij brengen een 'high-energy' mix van feestelijke Balkanklanken, melancholische Sevdalinka (oude Bosnische blues) en rauwe rock 'n roll.

Dagkaarten voor het festival kosten 12,50 euro. Een tweedagenkaart 20 euro. Deze kunnen besteld worden via de festivalwebsite.Oana Catalina Chitu.De Servische band Kal.


© Jazzenzo 2010