Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jaap van de Klomp – Jazz Lives

FOTOBOEK

Fotoboek van Jaap van de Klomp
Uitgever: Bruna
Isbn: 978 90 229 93538
Gebonden, 223 blz.
Prijs: € 34.95
Uitgegeven: 2008
Websites: www.jazzlives.nl - www.jaapvandeklomp.nl - www.vipboeken.nl
Door: Erno Elsinga
‘Jazz Lives’ is een zwaarlijvig, prachtig vormgegeven fotoboek van Jaap van de Klomp waarin de graven van ruim honderdvijftig jazzmusici zijn vastgelegd. Niet alleen worden laatste rustplekken getoond van prominente musici zoals Miles Davis, Billie Holiday, Bill Evans, John Coltrane en Duke Ellington, ook tamelijk onbekenden werden door Van de Klomp opgespoord.

De musici, allen begraven in Amerika, zijn ingedeeld op instrument. De gefotografeerde graven gaan vergezeld van een fotoportret van de overledene plus een puntig door Scott Yanow geschreven biografie. Het boek wordt ingeleid door schrijver, journalist Dan Morgenstern en bevat een essay van Bill Crow.

De diversiteit van de graven is groot. Potsierlijke graven worden afgewisseld met armtierige rustplaatsen. Het pompeuze graf van Miles Davis, begraven in New York, steekt schril af bij de nauwelijks te lezen grafsteen van de in 1975 overleden Cannonball Adderley (begraven in Tallahassee, Florida) of die van Paul Gonsalves, die, evenals Dewey Redman, ten ruste werd gelegd op de militaire begraafplaats van Long Island.

Een ontroerend beeld schetst de ‘Memorial Bench’ ter nagedachtenis aan de vorig jaar overleden Michael Brecker. Wie er op gaat zitten kijkt uit over het water van de Hastings-on-Hudson in New York, de laatste rustplaats van de gecremeerde saxofonist.


De graven van Miles Davis, Billie Holiday en Charlie Parker gefotografeerd door Jaap van de Klomp

Ook de eenvoud van veel graven is treffend. Zo lezen we op de in het gras gelegen zerk van John Coltrane eenvoudigweg ‘Coltrane’ met daaronder op een vastgeschroefd plaatje de tekst ‘John W. 1926 – 1967’. Een soortgelijk beeld geeft het graf van Thelonious Monk die samen met zijn dochter Barbara begraven ligt in Hartsdale, New York. Ook Bill Evans moet het doen met slechts een platte steen met daarop geschreven ‘William John Evans, August 16 1929, September 15 1980' (begraven in Baton Rouge, Louisiana).

De zoektocht van Jaap van de Klomp naar de graven nam ruim drie jaar in beslag. Het resultaat is een indrukwekkend geïllustreerd naslagwerk en een waar eerbetoon aan vergane jazzglorie; een monument voor jazzhelden.

Tentoonstelling
In jazzclub Mahogany Hall in Groningen is tot en met 1 februari 2009 een fototentoonstelling ingericht met een selectie van beelden uit ‘Jazz Lives’, te bezoeken tijdens concertavonden. Het fotoboek is te koop in de boekhandel en via de website www.jazzlives.nl

-


© Jazzenzo 2010