Salon Joussour belicht Arabische muziek
5 apr - Een Arabische Salon. Die wordt vóór en na de zomer ingericht in het Haagse theater Korzo. Onder de naam Salon Joussour organiseert initiatiefnemer en musicus Tony Overwater zes afleveringen, waarbij de Arabische muziek in brede zin wordt geïntroduceerd. Zaterdag 6 april gaat de eerste serie van drie concerten van start.
Tony Overwater is initiatiefnemer van Salon Youssour dat zaterdag van start gaat.
Elke aflevering bestaat ’s middags uit workshops en lezingen, en ’s avonds uit een concert. Tussen het middag- en avondprogramma bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan een Arabisch buffet.
De interesse voor Arabische kunst en muziek neemt bij zowel kunstenaars, musici als het grote publiek steeds meer toe. De klassiek-Arabische muziek is een wereld vol passie, poëzie, nuances en details. Maar de achtergrond, de instrumenten en de muzikale taal zijn voor de meeste mensen in Nederland nog onbekend terrein.
Uitwisseling
Tony Overwater over zijn initiatief: “In mijn reizen door het Midden-Oosten, mijn contacten met Arabische kunstenaars en musici heb ik ontdekt dat er weinig uitwisseling is geweest. De meeste samenwerkingen waren vaak oppervlakkig, westerse muziek met een oriëntaals randje (oriental jazz) of Arabische muziek met westerse akkoorden. Het is als Arabisch koken zonder specerijen; dat wat de muziek echt bijzonder maakt wordt er uitgelaten, omdat het te complex is of in elk geval lijkt. Mijn roeping is Nederland kennis te laten maken met de verfijnde en hoog ontwikkelde cultuur die mij al meer dan tien jaar in zijn greep heeft.”
Salon Joussour slaat een brug tussen de Arabische muziek en musici, andere kunstenaars en het publiek in Nederland. En tevens een brug met de Europese muziek, door de gerenommeerde Nederlandse musici Tony Overwater (contrabas), slagwerker Vinsent Planjer, pianist Rembrandt Frerichs en anderen te koppelen aan een steeds wisselende gast uit de Arabische wereld.
Voor elke aflevering van de salon staat één gastmusicus centraal die zich richt op één instrument en één aspect van de klassieke Arabische muziek.
Rima Khcheich vertelt en zingt op 8 juni over de relatie van poëzie met muziek. Foto © Eddy Westveer.
Opening
Ud-speler Ahmad Al-Khatib opent op zaterdag 6 april de serie van drie concerten. Hij introduceert zowel zijn ud (de Arabische luit) als het Arabische toonsysteem (de maqam). De Palestijnse percussionist Youssef Hbeisch belicht op zondag 28 april de riq (de Arabische tamboerijn) en de complexe Arabische ritmes. En de Libanese zangeres Rima Khcheich vertelt en zingt op 8 juni over de relatie van poëzie met muziek. Alle middagen beginnen om 15 uur, de concerten diezelfde dag om 20 uur. Aan de Arabische buffetten kan vanaf 18.30 uur worden deelgenomen. Kosten: workshop of lezing: 10 euro. Concert: 15 euro. Workshop, lezing en buffet: 25 euro
Na de zomer wordt in nog eens drie salons aandacht besteed aan de Ottomaanse muziek uit Turkije, de Perzische muziek uit Iran en de Gnawa uit Marokko.