Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Winther/Storm –Spinnaker

CD-RECENSIE

Winther/Storm –Spinnaker
bezetting: Håkon Storm gitaar; Thomas Winther Andersen contrabas; Natalio Sued tenorsaxofoon; Marc Coehoorn slagwerk
opgenomen: oktober en november 2011 en maart 2012 in Studio Dirk Amsterdam
release: 2012
label: NORCD
tracks: 10
tijd: 51.42
website: www.stormjazz.com - www.twamusic.eu - www.norcd.no
door: Rinus van der Heijden


Håkon Storm en Thomas Winther Andersen hebben met ‘Spinnaker’ een bijzonder album opgenomen. Het is hen gelukt om een brug te slaan tussen opwindende, modale jazz en vrije klankexperimenten met vooral gitaar en tenorsaxofoon. Dat is vaker gebeurd, maar zelden zo organisch als op deze cd.

Håkon Storm neemt het voortouw als de cd begint. Melodieus, zorgvuldig kiezend legt hij zijn noten neer. Datzelfde geldt even later als de tenorsaxofoon zich aandient. Natalio Sued heeft een, je zou bijna zeggen jaren-vijftiggeluid op zijn instrument. Doordringend, maar nergens opdringerig; leidend, maar nergens sturend. 

Al in de vierde compositie van het album, het titelstuk ‘Spinnaker’ laat Håkon Storm horen dat hij heel wat meer kan dan ‘mooi’ spelen. Hij laat met zijn gitaar de elektronica janken, experimenteert met de klanken door ze te rekken en over elkaar te laten buitelen. Dat gebeurt nogmaals in het stuk ‘Middle North Codex’, waarin vrijheid naar nieuwe dimensies reikt.

Thomas Winther Andersen is op de achtergrond – en regelmatig ook van voren – manifest aanwezig. Hij heeft een aangenaam-droge toon op zijn contrabas, die mooi spoort met het vindingrijke slagwerk van Marc Coehoorn.

‘Spinnaker’ is daarmee een echt luisteralbum, dat in een dikke vijftig minuten zowel de doorgewinterde jazzliefhebber, als de pas aangekomene pleziert.
Zie ook:


© Jazzenzo 2010