Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Yuri Honing onder druk vanwege concert in Israƫl

11 jan - Saxofonist Yuri Honing ligt onder druk vanwege zijn optreden deze maand op het Israëlische festival Red Sea Jazz in Eilat. Honing krijgt dagelijks stapels mail van Palestijnse bevrijdingsorganisaties om het jazzfestival te boycotten. Dat meldt Yuri Honing vandaag in een persbericht.Yuri Honing wordt bedreigd met boycot.
Foto © Joost van den Broek.Palestijnse bevrijdingsorganisaties zijn inmiddels een petitie op Facebook gestart om Honing over te halen de internationale culturele boycot van alle door de Israëlische regering gesponsorde culturele evenementen - waaronder het Red Sea Jazz Festival - te steunen, daar deze helpen de Israëlische schendingen van mensenrechten te maskeren. Honing weigert echter aan het verzoek het festival te boycotten gehoor te geven.

Op Red Sea Jazz spelen naast Honing - die op 17 januari optreedt met zijn Acoustic Quartet - onder meer Kurt Rosenwinkel, Jackie Terrasson en Erik Truffaz. Het Portico Quartet, dat eveneens zou optreden, annuleerde wel zijn concert.

Honing staat bekent om zijn nauwe banden met het Midden-Oosten en heeft concerten gegeven in onder andere Syrië, Libanon, Iran en Egypte. Ook haalde hij de wereldpers met zijn benefietconcert in een Palestijns vluchtelingenkamp nabij Damascus dat inmiddels is gebombardeerd door de Syrische overheid.

Volgens Honing is zijn muziek apolitiek en vooral een middel om mensen samen te brengen. Ook vindt hij dat niet alleen in Israël de mensenrechten worden geschonden, maar in alle omliggende landen.


© Jazzenzo 2010