Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Helge Lien – Kattenslager

CD-RECENSIE

Helge Lien – Kattenslager
bezetting: Helge Lien, piano
opgenomen: 3, 4 oktober 2011
release: 2012
label: Ozella Music
tracks: 9
tijd: 52:00
websites: www.helgelien.com - www.ozellamusic.com
door: Jan Jasper Tamboer
Op de cd-hoes van zijn eerste soloalbum 'Kattenslager' is Helge Lien te zien in opgevouwen toestand in het binnenwerk van zijn piano. Alsof hij gevangene is van zijn eigen instrument. Dat is wel het laatste dat er feitelijk aan de hand is. De Noor lijkt meester over de piano, het instrument dat hem grote heerschappij bezorgt en hem met  uitputtende expressieve mogelijkheden zegent.

De muziek op 'Katttenslager' staat los van conventies en wordt niet in de weg gezeten door beperkende concepten. Dat betekent grote vrijheid en onvoorspelbaarheid. Lien heeft een rijke woordenschat om zich mee uit te drukken; minimal, groovy, bombastisch, romantisch, of in marstempo, het hoort allemaal tot zijn vocabulaire, waarbij zij aangetekend dat veel van zijn uitingen neologismen zijn.

Lien beschikt over een strak en krachtig toucher. Hoewel de muziek volledig geïmproviseerd is, is er bij hem geen twijfel over de notenkeuze. De klanken maken een doortastende indruk, alsof het allemaal zo bedoeld is, met volle overtuigingskracht. Soms klinkt er oorlog, als hij zijn instrument over de volle breedte van het klavier lijkt te martelen. De noten kunnen ook heel spaarzaam en fragmentarisch zijn, als variaties op een druppelende kraan. Zoals op de cd-hoes al duidelijk is gemaakt, is Lien ook in zijn instrument zelf gedoken. Daar manipuleert hij de snaren op ritmische wijze.

Lien bewijst dat hij ook zonder zijn gevierde trio indruk kan maken. En ook hier probeert hij allesbehalve makkelijk te scoren. De klanken op 'Kattenslager' liggen niet direct in het genotcentrum van het menselijke brein. Het kost enige moeite om lijnen en structuren te ontdekken en te verwerken. Wie dat er voor over heeft zal niet gauw een feest der herkenning beleven, want na herhaaldelijk draaien laat veel zich nog raden. Een diepte-investering derhalve.


© Jazzenzo 2010