Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bobo Stenson Trio - Indicum

CD-RECENSIE

Bobo Stenson Trio - Indicum
bezetting: Bobo Stenson piano, Anders Jormin contrabas, Jon Fält drums
opgenomen: november, december 2011
release: 2012
label: ECM / Challenge
tracks: 12
tijd: 68:36
website: www.ecmrecords.nl
door: Erno ElsingaDe albums van pianist Bobo Stenson laten zich het best beluisteren als een organisch, poëtisch geheel. Gespeend van pianistische hoogstandjes komen Stensons melodielijnen recht uit het hart om te verworden tot de fantasie sprekende beelden.

De composities op ‘Indicum’ zijn voor een deel van het trio afkomstig en worden aangevuld met stukken van allerhande componisten. ‘Your Story’ van Bill Evans bijvoorbeeld, waarin de Zweedse pianist zijn voorliefde toont voor de romantische jazztraditie, tevens dienstdoend als eerbetoon aan de vorig jaar overleden triodrummer Paul Motian.

Stenson kiest zorgvuldig zijn noten en etaleert deze in een uitgebalanceerde energie. Tot de verbeelding sprekende melodielijnen verzwelgen in het kalme ritmische landschap en akkoordenspel. Onderhuids bekruipt je het gevoel dat er iets spannends, onverwachts in de lucht hangt. Met veel gevoel voor toucher daalt Stenson af in de diepgang van de vrije, weliswaar gecomponeerde, structuur van de composities. Oplossingen liggen soms voor de hand, maar door de geslepen avontuurlijkheid waarmee deze gebracht worden is het verrassingseffect desondanks telkens weer groot.

Werk van de Argentijnse componist Ariel Ramirez, de Deense componist Carl Nielsen, George Russell, evenals de Noorse traditional ‘Ave Maria’ passeren de revue. In ogenschijnlijk eenvoudige arrangementen en aangestuurd door de vrij bewegende ritmesectie, kneedt Stenson muzikale landschappen die nimmer gestoord worden door vulkanisch geweld. Maar vanwege de spontaniteit en de gretigheid waarmee het trio zich op pad begeeft, blijf je luisteren naar de adembenemende, rustgevende klanken van dit zeer bijzondere Scandinavische trio.


© Jazzenzo 2010