Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Benefietconcert voor Nederlands Jazz Archief

15 nov - Het Nederlands Jazz Archief vecht voor zijn voortbestaan en organiseert daarom op zondag 16 december een benefietconcert in het Bimhuis. Onder meer Benjamin Herman, Rita Reys, en Michael Moore verlenen hun medewerking aan de benefietavond, dat ook nog een veiling kent en voordrachten van Jules Deelder.Ook Jules Deelder geeft acte de precense tijdens de benefietavond
in het Bimhuis. Foto © Eddy Westveer.Het Nederlands Jazz Archief verzamelt en beheert al meer dan dertig jaar materiaal over de Nederlandse jazz. De collectie bevat duizenden (digitaal raadpleegbare) banden, foto’s, knipsels, arrangementen maar ook bladmuziek, historische tijdschriften en bijna alle denkbare geluidsdragers waaronder 22.000 lp’s. Organisaties zoals het Bimhuis en North Sea jazz Festival hebben hun archieven bij het NJA ondergebracht.

Wegens stopzetting van de rijkssubsidie aan Muziek Centrum Nederland dreigt het Nederlands Jazz Archief per 1 januari 2013 te verdwijnen. Momenteel is de collectie ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam. In de praktijk betekent dat, dat het jazzerfgoed op kwalitatief hoog niveau kan worden bewaard en in samenwerking met het Jazzarchief toegankelijk zal blijven voor geïnteresseerden. Het Nederlands Jazz Archief blijft juridisch eigenaar.

Doorstart
Om het Nederlands Jazz Archief een doorstart te kunnen laten maken, vindt op 16 december in het Bimhuis een benefietconcert plaats met medewerking van Benjamin Herman, Jules Deelder, John Engels, Rita Reys, Michael Moore, Hans Dulfer, Michiel Braam en vele anderen. Ook is er die avond een veiling, waar onder leiding van veilingmeester Hans Dulfer uniek fotomateriaal uit het archief, een kunstwerk van Han Bennink en andere bijzondere zaken onder de hamer gaan. Iedereen werkt belangeloos mee.

Ook zoekt het Nederlands Jazz Archief 'vrienden'. Voor 60 euro per jaar wordt men vriend. Als dank krijgt men vier keer per jaar het tijdschrift Jazz Bulletin toegestuurd.

Kaarten voor de benefietavond in het Bimhuis kosten 25 euro.


© Jazzenzo 2010