Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

‘Krakauer plays John Zorn’ op Jiddisch Festival Tilburg

13 nov - David Krakauer & The Madness Orchestra is de hoofdact van het Jiddisch Festival Tilburg dat traditiegetrouw in het laatste weekeinde van november gehouden wordt op diverse locaties in Tilburg. Zij brengen het programma ‘Play John Zorn’ met daarin speciaal door John Zorn geselecteerde composities uit diens Masada 'Book of Angels'-oeuvre. Het concert op 23 november in Paradox is het enige in Nederland.David Krakauer speelt werk van John Zorn.

Foto © Klaus Muempher.


Componist en saxofonist John Zorn geldt als één van de belangrijkste muzikale vernieuwers en aanjagers van hedendaagse jazz.

Klarinettist David Krakauer trok al in een vroeg stadium Zorn's aandacht door zijn baanbrekende werk met de Klezmatics eind jaren tachtig welke plaatsvonden in de oude Knitting Factory in New York City. In 1992 was Krakauer uitgenodigd om mee te spelen in de première van Zorn’s epische compositie 'Kristallnacht' te Munchen. Deze uitvoering, plus de release van de opname van het indrukwekkende stuk, was het begin van het concept 'Radical Jewish Culture'. Al snel kreeg Krakauer de eer om als eerste artiest een album uit te geven op de Radical Jewish Culture-series van Zorn’s Tzadik label. Het was tevens de eerste opname onder Krakauer’s eigen naam: Klezmer Madness!.

Het Jiddisch Festival Tilburg wordt gehouden van vrijdag 23 tot en met zaterdag 25 november in jazzpodium Paradox, de synagoge en de Joodse begraafplaats. Tijdens het festival treden verder op L’Chaim, David Golek’s Tiltan, Duo NIHZ met Louk Boer en Di Gojim met Ivo Janssen speelt ‘Het Glanzberg Project’.

Muziek, theater, beeldende kunst, vertellingen, zangworkshop, koosjere lunch en een rondleiding over de Joodse begraafplaats vormen de ingrediënten van dit gevarieerde festival waarbij de diversiteit van de Joodse cultuur uitgebreid aan bod komt.


© Jazzenzo 2010