Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Edisons voor Martin Fondse en Christian Scott

5 nov - De winnaars voor de Edison Jazz/World 2012 zijn bekend. Martin Fondse won met zijn album 'Testimoni' - dat hij met Eric Vloeimans opnam - een Edison in de categorie Jazz Nationaal. Trompettist Christian Scott won de Internationale Edison. Ook de serie 'Jazz at the Concertgebouw', een uitgave van Muziek Centrum Nederland, viel in de prijzen. De Edisons worden op 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw te Eindhoven.Edison voor Martin Fondse.
Foto © Thomas Huisman.


Muzikale ervaring
De vakjury roemt het album 'Testimoni' van Martin Fondse. 'Een project waarin hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek op een fascinerende manier is gecombineerd tot een boeiende muzikale ervaring. Een suite in twee delen dat geldt als een loflied op de expressie.' En: 'de luisteraar wordt meegesleept door de prachtige composities van Martin Fondse, die zijn inspiratie put uit verschillende bronnen, en de muzikale verbeeldingskracht van trompettist Eric Vloeimans en het sublieme spel van het Matangi Strijkkwartet.

Slavernij
Internationaal beschouwt de jury Christian Scott tot dé trompettist van zijn generatie. Op zijn dit jaar verschenen dubbelalbum 'Christian aTunde Adjuah' schudt Scott volgens de jury 'een donker deel van de Amerikaanse geschiedenis van zich af en gaat hij terug naar de tijd van voor de slavernij. De trompettist onderzoekt op deze plaat wie hij nou eigenlijk zelf is. Deze reis brengt hem van West Afrika door de diaspora, naar Europa en terug naar New Orleans, waar hij vandaan komt. 'Christian aTunde Adjuah' brengt je in trance, laat je nadenken en maakt dat je danst.'

In de categorie Bijzondere Uitgave werd de serie 'Jazz at the Concertgebouw' bekroond. De recente cd (zesde in de serie) van Lee Konitz, Zoot Sims, Phineas Newborn, Red Garland, Oscar Pettiford en Kenny Clarke is een opname van het concert op 27 september 1958 dat Lou van Rees organiseerde onder de noemer Jazz from Carnegie Hall.

Verder waren er nog Edisons te verdelen in de categorie World (gewonnen door het Gurdjieff Folk Instruments Ensemble) en in de categorie dvd. Die ging naar 'Under African Skies', waarin Paul Simon teruggaat naar Zuid Afrika, waar hij 25 jaar eerder zijn meest succesvolle album opnam: 'Graceland'. Eerder was al bekend dat de Edison Publieksprijs naar Bart Wirtz gaat, en de Oeuvreprijs 2012 naar Dee Dee Bridgewater.

Uitreiking
Op woensdag 28 november worden de Edisons uitgereikt in het Muziekgebouw Eindhoven. Diverse winnaars zullen onder leiding van Vince Mendoza en het Metropole Orkest repertoire ten gehore brengen. Het programma na de pauze wordt volledig ingevuld door Dee Dee Bridgewater. Het evenement is live te volgen op Radio 6. Voor de avond zelf zijn nog kaarten beschikbaar.


© Jazzenzo 2010