Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

The Jasper Blom Quartet – Gravity

CD-RECENSIE

The Jasper Blom Quartet – Gravity
bezetting: Jasper Blom tenor-, sopraansaxofoon; Jesse van Ruller gitaar; Frans van der Hoeven contrabas; Martijn Vink drums; Tutu Puoane zang, percussie
opgenomen: Studio 150, Amsterdam
release: 2012
label: Mainland Records
tracks: 8
tijd: 48:03
websites: www.jasperblom.com - www.mainlandmusic.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Zet een stel topmuzikanten bij elkaar in een studio en je krijgt een topalbum. Logisch toch? Niet per se, maar in het geval van 'Gravity' van The Jasper Blom Quartet wel, hoewel de cd een speciale manier van beluistering behoeft.

Misschien heeft Jasper Blom met opzet gekozen voor een veelkleurige benadering: hoe breng ik zoveel mogelijk ideeën en stijlen bijeen op een album, samengehouden door de beperking van het instrumentarium en de productie. 'Gravity' lijkt op een verzameling études, stijloefeningen om de muzikale vaardigheden aan te scherpen, zij het dat die sowieso op een hoog niveau staan. Zo hanteert gitarist Jesse van Ruller allerhande effecten en wagen de overigen zich ook aan allerlei vormexperimenten.

Het contrapuntische nummer 'Britpop' met gitaar en tenorsax lijkt door zijn consequente dissonantie in het thema iets parodiërends te hebben, waarbij Van Ruller eerder als een pop- dan als een jazzgitarist klinkt, met veel distortion. Zuid-Amerikaanse invloeden zijn er op het speelse 'Estrella Latino'. 'Nancy in the Sky' is een zeer melodische en lyrische ballad, die dit genre boven zichzelf uittrekt. Het is een prachtig nummer, maar een beetje een witte raaf op dit album, omdat het een erg traditioneel nummer is. Fraai ook is het aantreden van zangeres Tutu Puoane, die weer een geheel ander element toevoegt door haar Zuid-Afrikaanse achtergrond in te brengen op 'The Jaive Song'.

Ook binnen nummers zijn er verschillende sferen. 'Road Rage' begint met woeste, freejazzachtige frasen op tenorsax, om te moduleren naar rock met snijdend gitaarwerk van Van Ruller. Waarna er opeens een vriendelijke melodie opklinkt van Blom. 'Folky' is dan weer een makkelijk volgbaar, opgewekt deuntje met Blom op sopraansax en open jazzakkoorden van Van Ruller, dat zich ontwikkelt tot een fusionachtig stuk, maar terugkeert naar vrolijkheid. Het bezonken 'Life in a Day' is na 'Nancy in the Sky' een tweede rustpunt op de cd, maar heeft met zijn minimalisme en sferische elementen een heel ander karakter.

De song 'Angelocology' sluit met funky klanken het album af, waarna je met een veelheid aan indrukken achter blijft, die niet direct met elkaar in verband zijn te brengen. Dat vraagt veel van de flexibiliteit van de luisteraar. De afzonderlijke nummers zijn allemaal topstukken in hun genres, gespeeld met veel liefde en aandacht. Het gaat hier evenwel om een album en dan verwacht je toch een zekere samenhang tussen de verschillende componenten.

Misschien speelt de tijdgeest hier een rol. 'Gravity' past heel goed in het MP3-tijdperk, waarbij compilaties van uiteenlopende muziekstijlen kunnen worden beluisterd. Ook geeft 'Gravity' een uitstekend overzicht van waartoe Blom in staat is, en dat is veel.


'Gravity' wordt 19 december gepresenteerd en uitgebracht in North Sea Jazz Club Amsterdam.
Jasper Blom Quartet - Angelocology
Album: Gravity (2012)


© Jazzenzo 2010