Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Jazz Middelheim van start met Ornette Coleman

6 aug - Niemand minder dan Ornette Coleman is de afsluiter van de openingsdag van Jazz Middelheim, het vierdaagse Antwerpse jazzfestival dat op donderdag 16 augustus van start gaat. Ook Eric Vloeimans staat op het programma. De trompettist treedt aan met het Holland Baroque Society.Ornette Coleman op Jazz Middelheim 2012.

Foto © Jos Knaepen.


Jazz Middelheim, dat vorig jaar zijn dertigste editie vierde, is een van de oudste jazzfestivals van België. Improvisatie vormt de rode draad in een programmering waar meerdere jazzstromingen aan bod komen. Het festival profileert zich bovendien, evenals Gent Jazz, als een breed cultureel familiefeest met een gemoedelijke sfeer.

Het optreden van Ornette Coleman tijdens editie 2012, ligt geheel in de traditie van eerdere vernieuwers die Jazz Middelheim in de loop der jaren aandeden, zoals John Zorn - die onder meer in 2009 een legendarisch concert verzorgde met Lou Reed en Laurie Anderson - en Wayne Shorter. De 82-jarige Coleman die tegenwoordig tijdens zijn concerten te horen is op altsaxofoon, trompet en viool, treedt aan met zijn zoon Denardo op drums en de bassisten Tony Falanga en Al MacDowell.

Gitaar
Voorafgaand aan het concert van Coleman vindt de 'Night of the jazz guitar' plaats, met optredens van de gitaristen Larry Coryell, Helmut Kagerer, Paulo Morello, Andreas Dombert en de Belg Philip Catherine.

Vloeimans
Eric Vloeimans brengt op 17 augustus met het Holland Baroque Society het programma 'High Speed Oldtimer'. Zij spelen onder meer werk van de Italiaanse componist Tarquinio Merula, de Duitse componist Franz Tunder en de Engelse componist Thomas Tallis.

Toots
Onmisbaar tijdens Jazz Middelheim zijn de concerten van Toots Thielemans. De Belgische mondharmonicavirtuoos vierde dit jaar zijn 90e verjaardag en ter gelegenheid daarvan toert hij met zijn Quartet 90 Years door het land. Op vrijdag 17 augustus staat hij op het podium van Jazz Middelheim met toetsenist Karel Boehlee, contrabassist Bard De Nolf en slagwerker Hans Van Oosterhout.

Opvallende namen die Jazz Middelheim 2012 aan doen zijn onder meer het trio van de Israëlische contrabassist Avishai Cohen, Abdullah Ibrahim’s Ekaya, Paolo Conte, Flat Earth Society (met Ernst Reijseger) en de Vlaamse pianist Jef Neve die met 'Sons of the New World' zijn nieuwe album presenteert.

Zie ook:

© Jazzenzo


© Jazzenzo 2010