Jazz verder in het nauw door advies Fonds Podiumkunsten
1 aug - 'Aan de kwaliteit ligt het niet, maar er is geen geld.' Dat is de strekking van de inhoud dat het Fonds Podiumkunsten in haar advies ‘meerjarige subsidies’ woensdag naar buiten bracht en veel culturele instellingen in mineur dompelde. Ook op het gebied van de jazz vallen er weer klappen. Zo wordt er geen geld meer vrijgemaakt voor het Metropole Orkest en delven ook andere ensembles en stichtingen het onderspit.
Het Fonds Podiumkunsten heeft voor de periode 2013/2016 24,5 miljoen euro te verdelen, 40% minder dan in 2008. Daardoor verliezen 70 culturele instellingen - van de 118 in 2008 - hun subsidie. Voor de komende vierjarige periode krijgen nog slechts 80 instellingen subsidie.
Jazz
Opvallend is dat in de negatieve adviezen die vandaag bekend werden gemaakt, in veel gevallen de kwaliteit en pluriformiteit geroemd wordt. In een enkel geval oordeelt het Fonds dat het ondernemerschap onder de maat is. Maar de slotsom is vaak hetzelfde. Er is geen geld: negatief advies.
Instellingen die vanaf 2013 geen geld (meer) ontvangen zijn: Amersfoort Jazzfestival, Bik Bent Braam, Festival Incubate, Dutch Jazz Competition, Fra Fra Sound & Big Band, Stichting Jazz in Motion (van Yuri Honing, Tony Overwater en Joost Lijbaart), Jazz Orchestra of the Concertgebouw, Metropole Orkest, Stichting Paul van Kemenade Quintet.
Instellingen die nog wel subsidie ontvangen zijn: Stichting Brokken (Corrie van Binsbergen) 116.000 euro per jaar, Amsterdam Klezmer Band 184.750 per jaar en Instant Composers Pool (ICP) 140.000 per jaar. Festival November Music moet een stapje terug doen; zij ontvangen per editie 125.000 euro in plaats van 150.000 euro.
Wat de consequenties zijn voor de instellingen die geen subsidie (meer) ontvangen, is nog niet duidelijk. Een sprankje hoop is er nog wel wanneer er na de verkiezingen van 12 september een nieuw kabinet aantreedt dat mogelijk enkele bezuinigingen op de culturele sector terugdraait.
© Jazzenzo