Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Fly – Year Of The Snake

CD-RECENSIE

Fly – Year Of The Snake
bezetting: Mark Turner tenorsaxofoon; Larry Grenadier contrabas; Jeff Ballard drums
opgenomen: januari 2011
release: 2012
label: ECM Records
tracks: 12
tijd: 1:00:49
websites: www.flytrio.com - www.ecmrecords.nl
door: Koen GraatFly is eigenlijk het Brad Mehldau Trio, maar dan zonder Brad Mehldau. Bassist Larry Grenadier en drummer Jeff Ballard hebben in deze groep hun bekende werkgever ingeruild ten faveure van Mark Turner, de subtiele saxvirtuoos uit New York. De rolverdeling van bandleider en sidemen is daarmee ook van de baan. Op ‘Year of the Snake’ zijn drie gelijkwaardige stemmen aan het woord.

Bijna de helft van de nummers op het album maakt onderdeel uit van een soort suite, genaamd ‘The Western Lands’ (I t/m V). Daarin klinken vooral langgerekte tonen van Turner met daaronder broeierige ritmes van Ballard. Het is wachten op een regisseur die er de ideale filmmuziek in ziet ter ondersteuning van bijpassende desolate landschappen. Tracks als ‘Festival Tune’, ‘Diorite’ en ‘Year Of The Snake’ zijn daarentegen onstuimiger en zetten bassist Grenadier nadrukkelijker in de schijnwerpers.

Fly, een initiatief van drummer Jeff Ballard dat alweer uit de jaren negentig stamt, biedt op dit nieuwe album niet al te veel houvast in de vorm van muzikale hoekstenen. Regelmatig is de scheidslijn tussen compositie en improvisatie een grijs gebied en dat maakt de opvolger van ‘Sky & Country’ uit 2008 juist zo sterk. Elke noot lijkt onderdeel uit te maken van het grotere geheel. Bedachtzaam en ingetogen, maar met ontzettend veel gevoel rollen de bandleden van Fly hun eigen muzikale lijnen uit.
Fly Trio: Mark Turner, Larry Grenadier, Jeff Ballard
Year Of The Snake
Peperoncino Jazz Festival


© Jazzenzo 2010