Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Mike del Ferro – The Journey

CD-RECENSIE

Mike del Ferro – The Journey
bezetting: Mike del Ferro piano en toetsen; Jeroen Vierdag elektrische en akoestische bas; Bruno Castellucci slagwerk
opgenomen: 14 en 15 juli 2011 in Fattoria Musica Osnabrück (D)
release: 2012
label: Challenge Records
tracks: 14
tijd: 58.58
website: www.mikedelferro.com - www.challengerecords.nl
door: Rinus van der Heijden‘The Journey’ gaat het simpelweg heten, een reeks cd’s die pianist Mike del Ferro gaat opnemen voor Challenge Records. En waarin hij een muzikale rondreis maakt door de negentig landen waar hij tot nu toe doorheen reisde.

De eerste cd van de cyclus is klaar en heeft de naam van de serie meegekregen. ‘The Journey’ dus. In volgende delen ligt de nadruk  op de muziek van Brazilië, Zuid-Afrika, het Midden-Oosten, Argentinië en de Verenigde Staten.

Dit album valt vooral op door de zorgvuldigheid waarmee het Mike del Ferro Trio het muzikale materiaal behandelt. Er staan slechts vier eigen stukken van Del Ferro op, de rest komt uit allerlei hoeken en gaten. Zo komen onder andere Duke Ellington, Johann Sebastiaan Bach, Charles Gounod, Miles Davis en Thelonious Monk voorbij en ook tweemaal Thijs van Leer. Die mengelmoes aan componisten maakt dat ook de muziek uit allerlei hoeken komt.

Mike del Ferro, Jeroen Vierdag en Bruno Castellucci maken er een hecht geheel van. De pianist speelt vaak bedachtzaam, geprononceerd, maar beweegt zich ook met graagte op beweeglijker terreinen. Hij ontpopt zich zelfs in de Monk-compositie ‘I Mean You’ als een regelrechte ragtimepianist, inclusief de weggelaten noten, waarmee hij dan weer terugkeert naar het spelconcept van Thelonious Monk.

Fraai is de vertolking van Ellington’s standard ‘Caravan’. Jeroen Vierdag improviseert op zijn bas heel mooi op het thema, hetgeen de compositie nieuwe zichtlijnen biedt. Met het gebruik van elektronica breidt Mike del Ferro de totaalklank prachtig uit. Soms klinkt de muziek symfonisch, dan weer legt hij romantische passages onder piano, bas en drums.

‘The Journey’ is een afgewogen album, waarin harmonie, lyriek en vakmanschap tot een hechte eenheid zijn gesmeed. Laat derhalve die volgende delen maar snel komen!Mike del Ferro - Miron
Album: The Journey (2012)
VPRO Vrije Geluiden


© Jazzenzo 2010