Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Young Vips Tournee 2011 in de startblokken

14 dec - De nieuwe band van Clemens van der Feen en het Castel/van Damme Quartet vormen de ingrediënten van de Young Vips Tournee 2011 die in februari van start gaat. De reeks dubbelconcerten loopt tot en met november 2011 en gaat langs alle belangrijke jazzpodia van Nederland.


Clemens van der Feen presenteert zijn nieuwe band tijdens de Young Vips Tournee 2011. Foto © Jos L. Knaepen.

De Young Vips Tournee is toe aan zijn dertiende editie en wordt jaarlijks samengesteld door Muziek Centrum Nederland en de Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia. Uitgangspunt is dat de groep of artiest een 'buitengewoon Nederlands talent' betreft en beschikt over 'hoogwaardig eigen repertoire'.  In voorgaande edities gaven onder meer Soo Cho Quartet, Harmen Fraanje's Aneris, Simin Tander, Joris Posthumus, AGOG en het Franz von Chossy Trio gestalte aan de Young Vips Tournee.

2011
Het Castel/van Damme Quartet won al de Dutch Jazz Competition (2010) en de Erasmus Jazz Prijs (2008). Het kwartet is opgericht door pianist Thierry Castel en saxofonist Jasper van Damme - NORMA prijs Beste Solist 2010 - en bestaat verder uit contrabassist Sven Happel en slagwerker Mark Schilders.

Clemens van der Feen
Contrabassist Clemens van der Feen (1980) is een snel groeiende ster aan het Nederlandse jazz firmament. Hij speelde al met grootheden als Toots Thielemans, Tony Malaby en Chris Potter, won diverse prijzen en maakt deel uit van succesvolle (Nederlandse) formaties. Zoals het kersverse trio Van Ruller, Roelofs & Van der Feen dat onlangs debuteerde met het album 'Chambertones', Narcissus, Harmen Fraanje Trio, Michael Moore 4tet en het Franz von Chossy Trio. Sinds kort profileert Van der Feen zich ook als bandleider en componist en richtte een eigen band op waarmee hij aan de Young Vips Tournee zal deelnemen. De bezetting bestaat naast Van der Feen uit Jesse van Ruller, Harmen Fraanje (wurlitzer, piano) en slagwerker Flin van Hemmen.

De Young Vips Tournee 2011 start op donderdag 17 februari in het Bimhuis. Daarna trekken de Vips het land in, zo'n twintig concerten van Groningen tot Terneuzen en van Nijmegen tot Edam.

Kijk voor meer informatie op www.youngvips.nl


© Jazzenzo 2010