Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Rodrigo Reijers - Confessions of a Psychedelic Wannabe

CD-RECENSIE 

Rodrigo Reijers - Confessions of a Psychedelic Wannabe
bezetting: Rodrigo Parejo fluit, stem; Guillermo Celano gitaar; Zubi Onwuka basgitaar; Franz von Chossy toetsen; Philippe Lemm drums; Rodrigo Reijers fluit, bas, zang, Khim, sansula, dan moi, wobble board
opgenomen: 2012
release: maart 2012
label: eigen beheer
tracks: 10
tijd: 40:43
website: www.rodrigoreijers.com
door: Jan Jasper Tamboer


Psychedelische trips in de jaren zestig konden nogal eens verkeerd uitpakken. In California kun je nog steeds ouwe hippies aantreffen die in psychiatrische klinieken wezenloos voor zich uit zitten te staren, of anderszins blijvende gevolgen ondervinden van geestverruimende middelen. De muzikale reis die Rodrigo Reijers en collega's afleggen op 'Confessions of a Psychedelic Wannabe' zet de geest wagenwijd open, maar schade berokkent zij niet.

Op het als sigarenblikje verpakte album bespeelt Reijers verschillende exotische instrumenten die allerlei klankexperimenten mogelijk maken en het sprookjesachtige karakter van de muziek onderstrepen. De Khim is een Thais, harpachtig snaarinstrument dat bespeeld wordt met twee bamboestokken. Het wobble board is een schijf van hardboard die door snel te draaien een zoevend, fluitend geluid geeft. Ook de sansula (duimpiano) en dan moi (mondharp) behoren niet tot het gangbare jazzinstrumentarium. Reijers bespeelt ze alle alsof hij ermee opgegroeid is.

Dat de muziek filmisch of beeldend is, betekent niet zozeer dat zij visioenen of vergezichten oproept, maar meer dat zij beelden zou kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de film 'Koyaanisqatsi', waarbij voorstellingen van mens, stad, technologie en natuur indringend worden begeleid door muziek van Philip Glass. Je kunt je zomaar voorstellen dat de hypnotiserende klanken van 'Confessions of a Psychedelic Wannabe' in een dergelijke setting heel goed zouden werken.

Hoogtepunt van de plaat is het nummer 'The Nexus', dat relatief veel melodie levert, met etherische pianoklanken van Franz von Chossy en sterk ritmisch spel met mondharp en percussie. De liefhebbers die graag een joint opsteken, kunnen bij dit nummer ongetwijfeld een geestelijk orgasme beleven. Maar ook wie zich hieraan niet waagt kan zich laten opzwepen door de bezwerende tonen van 'The Nexus'. Wat overigens ook de naam is van de band van Reijers, Von Chossy en drummer Philippe Lemm.

Kenmerkend voor muziek in deze tijd is dat alle genres naast en door elkaar kunnen bestaan, dat er niet een leidende stijl is. Teruggrijpen op vroegere periodes is van alle tijden. Dat betekent dat er ook voor Reijers en zijn psychedelische trip een plek is. Curtis Mayfield zei het al: 'I'm a natural high'.


© Jazzenzo 2010