Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Cor Bakker - Elettra

CD-RECENSIE

Cor Bakker - Elettra
bezetting: Cor Bakker, piano; Jesse van Ruller, gitaar; Clemens van der Feen, bas; Hans van Oosterhout, drums
opgenomen: 22, 23, 24 juli 2008, Studio Elettra, Italië
release: 2010
label: Eigen beheer / Challenge
tracks: 12
tijd: 62.30
website: www.corbakker.nl
myspace: www.myspace.com/corbakker
door: Erno Elsinga


Met het album ‘Elettra’ keert Cor Bakker terug naar zijn oude liefde: jazz. De pianist die vooral in de lichte muziek bekendheid geniet, ronselde enkele kopstukken uit de Nederlandse jazz en vertrok met hen naar Italië om er een verrassend mooi album op te nemen.

Bakker koos voor Jesse van Ruller, Clemens van der Feen en Hans van Oosterhout. Een gezelschap dat in verschillende formaties al met elkaar te maken heeft en derhalve een goed ingespeelde is. Bakker schreef negen stukken, Van Ruller twee en Van der Feen één. Raamwerken, die door het kwartet als geheel tot pakkende en vooral levendige stukken werden gesmeed, gekenmerkt door een hecht groepsgeluid.

Bakker is een boeiend improvisator. Gesteund door een fabelachtige techniek, sterke dynamiek, diepgang, en een avontuurlijke timing creëert de pianist warme en heldere verhaallijnen binnen de veelzijdige composities. Evenals Van Ruller overigens die, ditmaal zonder effecten, bijzonder geïnspireerd van zijn beste kant laat horen, alsmede de organisch klinkende ritmesectie.

De stukken variëren van doordacht, zoals onder meer het prachtig Mehldau-achtige ‘Il Cavallino’, dromerige ballads (‘Obbo Pronto’) tot hitsig zoals ‘Jesse Feel’. Maar bovenal moet het compacte samenspel van dit kwartet geroemd worden waardoor Bakker zich ontpopt tot jazzmusicus pur sang.

Aanleiding voor ‘Elettra’ is Bakkers 25-jarig jubileum als muzikant en diens droom met een aantal ‘heel goede jazzmuzikanten’ een album op te nemen. Gezien het resultaat zou je er bijna boos van worden dat hij zo lang heeft gewacht zijn jazzdroom te vervullen.

Cor Bakker Kwartet speelt op 11 juni tijdens The Hague Jazz.


© Jazzenzo 2010