Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Klatwerk3 – Who are you

CD-RECENSIE

Klatwerk3 – Who are you
bezetting: Boelo Klat piano; Rico de Jeer contrabas; Ancel Klooster drums
opgenomen: november 2011, Westerklavier in Den Horn
release: 2012
label: KWO123
tracks: 14
tijd: 71:09
website: www.klatwerk3.com - www.boeloklat.nl
door: Erno ElsingaDe Groningse pianist en componist Boelo Klat timmert in eigen contreien al sinds eind jaren tachtig succesvol aan de weg, maar tot een landelijke doorbraak kwam het nauwelijks. Opmerkelijk, want op ‘Who are you’, het derde album van Klatwerk3, bewijst Klat opnieuw een bijzonder musicus te zijn. Een onderscheidend toonkunstenaar die sfeer en emotie op filmische wijze gestalte geeft.

Klat is een bedachtzaam pianist die op ‘Who are you’ haast achteloos, maar met een spannende en verrassende dynamiek, alledaagse stemmingen optekent. Ogenschijnlijk eenvoudige grooves ontladen zich in verfijnde, avontuurlijke passages waarbij het afwachten is of Klat je de diepte intrekt of op een vrolijkheid trakteert.

Klat bedient zich van een ruimtelijke en open klank die hij afwisselend stuwend dan wel verstillend gebruikt, waardoor een warm krachtenspel ontstaat. Anders gezegd bevat Klat’s muziek en spel zowel elementen uit het idioom van Thelonious Monk – zoals in het bluesy ‘Hitchcock’ – als Keith Jarrett –  bijvoorbeeld ‘Thank You’ en het (klassiek getinte) tweeluik ‘Nachtstuk’.

Quasi onopvallend is de rol van contrabassist Rico de Jeer en slagwerker Ancel Klooster. Met een perfecte timing en accenten geven zij de composities extra kracht en diepgang, maar stellen Klat centraal.

Al het genoemde, de variëteit van de composities maar ook de prima productie maken van ‘Who are you’ een meeslepend album. Eentje waarnaar je blijft luisteren.Klatwerk3 – Hitchcock
Album: Who are you (2012)


© Jazzenzo 2010