Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Boy Edgar vol in de belangstelling op radio en tv

10 mei – In het Bimhuis wordt op woensdag 16 mei de VPRO/Boy Edgar Prijs uitgereikt aan saxofonist Yuri Honing. Maar wie was Boy Edgar eigenlijk? De komende week wordt op radio en tv volop aandacht besteed aan de legendarische Nederlandse jazzdirigent, pianist en trompettist. Ook is er aandacht voor prijswinnaar Yuri Honing. Hier volgt een overzicht van de programma’s.Boy Edgar in 1971.

Foto © Pieter Boersma.


Boy Edgar (1915 – 1980) beleefde zijn grote successen als bandleider van Boy’s Big Band, het eerste echte jazzorkest van Nederland. Ongeveer alle Nederlandse jazzmuzikanten speelden erin en hij haalde de ene wereldster na de andere naar Nederland voor een gastoptreden. Onder hen waren Nina Simone, Oliver Nelson, Max Roach, Ben Webster en Eric Dolphy.

Het dynamische jazzleven combineerde Boy Edgar met een prestigieuze loopbaan als medisch wetenschapper. Hij was professor in de Neurochemie en promoveerde op multiple sclerose. Begin jaren zestig emigreerde Edgar met zijn gezin naar de Verenigde Staten voor een leerstoel aan de Universiteit van Chicago. In 1968 keert hij terug naar Nederland en pakt zijn jazzactiviteiten weer op.

Programmamaker Frank Jochemsen maakte voor Holland Doc radio de documentaire ‘De geniale chaos van Boy Edgar’. Tijdens zijn research stuit Jochemsen op een doos banden. Ze blijken van Bob Uschi te zijn, de grondlegger van de radiodocumentaire in Nederland. Hij was in 1977 al bezig met een documentaire over Edgar. Jochemsen combineert het materiaal voor zijn eigen documentaire die op zondag 13 mei wordt uitgezonden.


Holland Doc radio: ‘De geniale chaos van Boy Edgar’
Zondag 13 mei, Radio 1, 21.04 – 22.00 uur.
Radiodocumentaire van Frank Jochemsen (zie boven).

Boy Edgar Themaweek
Zondag 13 mei t/m Vrijdag 18 mei, Cultura24
Met onder andere ‘Een leven in beeld’ waarin Boy Edgar een uur lang door Sonja Barend in het zonnetje wordt gezet, een ode aan Duke Ellington waarbij Edgar de jazzkoning interviewt in Las Vegas en aandacht voor uitreikingen van de prijs in voorgaande jaren.

Nachtbraken: Boy Edgar concerten
Woensdag 16 mei, Radio 6, 0.02 – 4.00 uur
Concertopnamen van Boy’s Big Band onder leiding van Boy Edgar, met gastsolisten als Nina Simone, Oliver Nelson, Ted Curson, Benny Bailey, Slide Hampton en Piet Noordijk.

VPRO/Boy Edgar Prijs
Yuri Honing is zondag 13 mei te gast in Vrije Geluiden (Nederland 1, vanaf 10.30 uur) waar hij te zien is met zijn Acoustic Quartet.

De uitreiking van de VPRO/Boy Edgar Prijs is woensdag 16 mei live te volgen op Radio 6 in het programma VPROJazzLive en via het digitale kanaal Cultura24. Honing treedt op met zijn Acoustic Quartet en Wired Paradise. Daarnaast speelt de saxofonist in een gelegenheidsformatie met Gabriel Rios, Jef Neve, Ruben Samama en Amber Docters van Leeuwen.
Radio 6 en Cultura24, van 20.02 – 00.02 uur.© Jazzenzo 2010