Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Gutbucket - A Modest Proposal

CD-RECENSIE

Gutbucket - A Modest Proposal
bezetting: Ty Citerman; gitaar, Adam D Gold; drums, vibrafoon, vogels, Eric Rockwin; bas, hammond b3 orgel, korg bx-3, Wurlitzer, KenThomson; alt-, baritonsax, clarinet, basklarinet, Hammond b3 orgel, roland juno-60
opgenomen: 31 maart – 5 april 2008
release: 2009
label: Cuneiform Records
tracks: 10
tijd: 49:52
website: www.gutweb.com - www.cuneiformrecords.com
myspace: www.myspace.com/gutbucket 
door: Mischa Andriessen

Het Amerikaanse kwartet Gutbucket debuteerde in 2001 met ‘Insomniac’s Dream’ op het Knitting Factory label. De groep is de stijl van dat debuut al die jaren trouw gebleven; nerveuze, punky jazz met veel tempowisselingen en een wat studentikoze humor.

Het is de explosieve saxofonist Ken Thompson die de groep met zijn energieke stijl en snijdende geluid op sleeptouw neemt, al is het spanningsveld tussen zijn jachtige spel en de beheerst ruige rockgitaar van Ty Citerman stijlbepalend. Op de beste momenten brengt Gutbucket even vitale als vuige jazz met veel brille en fantasie. Daar staat tegenover dat het viertal soms wel erg zijn best doet om geestig en origineel te zijn, wat nu en dan vermoeiend werkt. De technische vaardigheid en flexibiliteit van de groep is groot, maar door de vele muzikale wendingen en het incorporeren van uiteenlopende genres als heavy metal en volksmuziek doet ze zichzelf ook soms te kort. Door vaak te kiezen voor complexiteit worden de in wezen sterke thema’s en melodische vondsten dikwijls niet optimaal uitgewerkt. Ondanks veel opwindende stukken, belooft Gutbucket daardoor nog steeds meer dan ze uiteindelijk brengt.


© Jazzenzo 2010