Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

‘Requiem voor Auschwitz’ in Amsterdam en Tilburg

13 apr - De zestigkoppige Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Riccardo M Sahiti, een gemengd koor, vier zangsolisten en een orgel. Daarmee wordt op 3 en 4 mei in respectievelijk de Nieuwe Kerk in Amsterdam en Concertzaal Tilburg het ‘Requiem voor Auschwitz’ opgevoerd. NOS-televisie zendt op 3 mei het concert in de Nieuwe Kerk integraal uit, plus een documentaire over de achtergronden van dit nieuwe  ‘Requiem’.Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt is een van de uitvoerders van ‘Requiem voor Auschwitz’. Foto © Bjoern Hadem.


Het ‘Requiem voor Auschwitz’ is een initiatief van het International Gipsy Festival Tilburg. Directeur Albert Siebelink kwam op het idee toen hij in 2009 de documentaire ‘Een stukje blauw in de lucht’ van Bob Entrop zag. Sinticomponist Roger ‘Moreno’ Rathgeb vertelde hierin dat hij al jaren bezig was met een requiem voor de omgekomen Sinti en Roma in Auschwitz, maar dat het werk helemaal was vastgelopen. Waarop Albert Siebelink besloot het project vlot te trekken.

Met een subsidie van twee ton van het Europees samenwerkingsprogramma voor cultuur en diverse sponsors kreeg het requiem internationale allure. Het handelt nu om een project van 1,2 miljoen euro. “Het is niet alleen een cultureel historisch evenement”, zegt Siebelink. “Het gaat nog steeds niet goed met Sinti en Roma in Europa, daarom begeleiden we het programma met films, discussies, exposities en een internationale conferentie in Amsterdam. Die gaat niet alleen over de genocide van toen, maar ook over extremisme en anti-gipsysisme nú.”

Componist Roger ‘Moreno’ Rathgeb heeft een dodenmis geschreven voor álle slachtoffers van het naziregime in de Tweede Wereldoorlog. Het ‘Requiem’ duurt 55 minuten. Bepaalde elementen hebben iets uit het Gregoriaans, maar ook Bach kijkt om de hoek. Het was niet de bedoeling van Rathgeb om een spiegel te brengen van de Roma- en Sinticultuur, “maar die ligt er wel in verborgen.”

Na Amsterdam en Tilburg krijgt het 'Requiem' nog gestalte in Krakau, Boekarest, Frankfurt am Main, Praag en Boedapest.


© Jazzenzo 2010