Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Trolleybus – Non Dondolarsi

CD-RECENSIE

Trolleybus – Non Dondolarsi
bezetting: Nora Mulder piano; Yedo Gibson saxofoons, hoorn; Renato Ferreira contrabas
opgenomen: 2011
release: 4 april 2012
label: eigen beheer
tracks: 4
tijd: 31:03
website: www.trolleybustrio.wordpress.com
door: Erno ElsingaEen vrijgevochten trio. Zo mag je het improvisatiegezelschap Trolleybus, bestaande uit een Nederlandse en twee Brazilianen, gerust noemen. ‘Non Dondolarsi’ heet het debuutalbum, dat verpakt gaat in door de muzikanten handgemaakte hoesjes. De inhoud daarvan is evenzo verrassend als onvoorspelbaar.

Pianiste Nora Mulder heeft haar wortels in zowel de klassieke als geïmproviseerde muziek. Zij maakt onder meer deel uit van de door Cor Fuhler aangevoerde band Corkestra, Field of Ears en haar eigen ensemble 7090. Saxofonist Yedo Gibson en contrabassist Renato Ferreira, beiden afkomstig uit de Braziliaanse miljoenenstad São Paulo, zetelen in het Royal Improvisers Orchestra (RIO). Een vanuit Nederland opererend orkest dat zich toelegt op vrije improvisatie met barok, punk, rock, jazz en elektronica als voornaamste bestandsdelen. Ingrediënten die ook op ‘Non Dondolarsi’ terug zijn te vinden.

Naast genoemd – veelal geprepareerd - instrumentarium worden allerhande objecten tot instrument verheven. Ogenschijnlijk chaotisch, maar in de poel van creativiteit waarin het trio zich  bevindt, valt wel degelijk een lijn te ontdekken. Omringd door klank, stem, gerammel en zelfs de stilte, zijn de musici op zoek naar interactie. Mulder geselt de pianosnaren, zo nu en dan loeit de sax van Gibson op Colin Stetsonachtige wijze.

De vier stukken op ‘Non Dondolarsi’ (in de vertaling ‘niet dansen’) laten zich beluisteren als een meeslepend verhaal waar spanningsbogen even snel opkomen als weer wegebben. Een fantasie prikkelend verhaal dat gebaseerd is op klank. De toehoorder kan er alle kanten mee op, vervelen doet het geen moment.Trolleybus


© Jazzenzo 2010