Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Iman Spaargaren Quartet & Septet - Flow

CD-RECENSIE

Iman Spaargaren Quartet & Septet - Flow
bezetting: Iman Spaargaren tenorsaxofoon; Marzio Scholten en  Santeri Sulkunen gitaar; Cord Heineking contrabas; Klaas van Donkersgoed en Mark Coehoorn drums; Mark Alban Lotz,fluit; Gerard Kleijn trompet; Marike van Dijk altsaxofoon.
opgenomen: september, oktober 2010
release: 2011
label: eigen beheer
tracks: 7
tijd: 50:12
websites: www.imanspaargaren.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Wie van mooie melodieën in de jazz houdt, hoeft hier niet verder te lezen, maar kan meteen het album 'Flow' van Iman Spaargaren Quartet & Septet aanschaffen. Het zijn de belangrijkste, want sterkste elementen van een overigens gevarieerde plaat met bop, funk en ballads. Spaargaren heeft daarmee een troef in handen die een breed publiek zal aanspreken. Hieronder enige duiding bij elke track van de cd.

'Neil York' is een aantrekkelijk nummer om het album mee in te stappen met zijn meefluitbare thema en funky ritmiek met danskarakter. Het heeft een vlot tempo met vertragingen als een soort brug. De melodie geeft mogelijkheden tot allerlei variaties in de doorwerking en daar maken Spaargaren en gitarist Marzio Scholten volop gebruik van. 'Contemplation' is niet, zoals de titel suggereert, een beschouwend of meditatief stuk, maar een compositie met een vriendelijk karakter en een gemiddeld tempo, met unisono blazerspartijen en zwierige solo's van vooral Mark Alban Lotz op dwarsfluit.

Het meeslepende 'House by the Lake' is een echte jazzballad met alle klassieke trekken van het genre, waarin Spaargaren lyrische noten blaast en Scholten de ruimte harmonisch vult met zwevende akkoorden als hij niet zelf soleert. Het opwekkende 'Wake up Call' heeft wederom een ijzersterke en toegankelijke melodie, met opnieuw een glansrol voor Lotz op zijn toverfluit, waaruit hij een enorm scala aan klanken haalt. Ook Spaargaren weet de mogelijkheden van zijn instrument inventief te benutten. Op bopnummer en titelsong 'Flow' klinkt een krachtig en intens geluid met een sterk dwingende ritmesectie. Het lijkt alsof de muzikanten hier pas echt los gaan.

'Zieleroerselen' is een swingend stuk met uitgebreide solo van trompettist Gerard Kleijn. Het sluit aan bij 'Flow', maar klinkt subtieler. Als afsluiting is er weer een ballad, waarin Spaargaren fraai intoneert en ook hier laat horen dat hij een terechte bandleider is. In 'The Mauve Sky' is er een prominente rol voor bassist Cord Heineking, die helemaal in stijl met de song op rustige en trefzekere wijze de snaren van zijn contrabas bespeelt. Hoewel 'Flow' niet direct experimenteel is, is het toch niet bepaald standaard om een album te eindigen met een bassolo. Een fijn detail op een fijne plaat.Iman Spaargaren Quartet en John Dikeman & Cactus Truck
Young Vips Tour 2012, promo


© Jazzenzo 2010