Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Bite the Gnatze – Peeling of Slowly

CD-RECENSIE

Bite the Gnatze – Peeling of Slowly
bezetting: Joost Buis trombone, lapsteelgitaar; Michel Duijves (bas)klarinet, tinwhistle; Paul Pallesen gitaar, banjo, bouzouki; Frank van Bommel piano, vibrafoon, klokkenspel; Meinrad Kneer contrabas; Alan Purves slagwerk, percussie, squeekie toys. Gast: Jorrit Dijkstra altsaxofoon
opgenomen: 15 en 16 januari 2011, Power Studio Amsterdam
release: 2011
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 50:56
website: www.bitethegnatze.nl
door: Erno Elsinga


Het Amsterdamse jazz- en improvisatiecollectief Bite the Gnatze van bandleider en componist  Paul Pallesen bestaat inmiddels zestien jaar en timmert nog immer met dezelfde kern musici aan de weg. Getuige ‘Peeling of Slowly’ nog altijd met een bezielende intensiteit, waarbij vrije improvisatievormen luchtig wentelen in vreemdsoortige melodieën en harmonieën, toegedekt met humor en flair.

Aan de hand van een bont instrumentarium goochelt het zevenkoppig ensemble lustig met ritmes en melodieën. In het openingsnummer ‘Boempe met Pappa Pel’ wordt op folkloristische wijze aangeschurkt tegen Monk’s ‘Epistrophy’. Maar ook het werk van Mingus en de modern-klassieke componisten Milhaud en Ives wordt op ludieke wijze door componist Paul Pallesen van eigen inzichten voorzien. Soms op chaotische wijze die eer doet aan ‘vrije’ improvisatiecollectieven, dan weer in lekker achterover hangende arrangementen waarin – bijvoorbeeld – lapsteelgitaar, squeekie toys, trombone, banjo of vibrafoon op ondeugende wijze de vrijheid zoeken.

In het prachtig meeslepende ‘Nothing between you and the stars, lightyears away’ horen we Jorrit Dijkstra op altsaxofoon de dramatiek van het arrangement ontstijgen, tevens onderstrepend dat het niet enkel muzikaal knutselwerk voor gevorderden is wat ‘Peeling of Slowly’ te bieden heeft. Lijkt een enkel stuk uit de bocht te vliegen, merendeels zijn de composities doordacht, eigenzinnig en van een muzikale precisie, waarbij de musici op fascinerende wijze elkaar aanvullen. De composities monden daardoor uit in spannende muzikale verhalen, met open vizier uitgevoerd en voorzien van een flinke dosis humor en flair.


© Jazzenzo 2010