Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

Lars Danielsson - Liberetto

CD-RECENSIE

Lars Danielsson - Liberetto
bezetting: Lars Danielsson bas, cello; Tigran Hamasyan piano; Arve Henriksen trompet; John Parricelli gitaar; Magnus Öström slagwerk
opgenomen: 2012
release: 2012
label: ACT/Challenge
tracks: 12
tijd: 54:40
websites: www.larsdanielsson.com  - www.actmusic.com
door: Koen GraatDe Zweedse bassist Lars Danielsson is vooral bekend als leider van zijn eigen kwartet met onder andere tenorsaxofonist Dave Liebman en pianist Bobo Stetson, hoewel hij zich de laatste jaren niet meer verbindt aan vaste bezettingen. Zo gooide hij in 2009 hoge ogen met ‘Tarantella’ waarop trompettist Mathias Eick een hoofdrol speelt.

Op ‘Liberetto’ gaat Danielsson verder op die ingeslagen weg met dit keer onder andere trompettist Arve Henriksen, voormalig E.S.T.-drummer Magnus Öström en de Armeense pianist Tigran Hamasyan, die ook enkele composities inbracht. Die ingeslagen weg impliceert een combinatie van lyrische jazz, popachtige thema’s, hier en daar wat elektronica en een vleugje klassiek.

Op zichzelf is er niets mis met albums die hinken op meerdere gedachten. Alleen laten de compositorische vaardigheden van Danielsson hem dit keer behoorlijk in de steek. De spannende opener ‘Yerevan’, waarin de sound van Arve Henriksen optimaal wordt benut, is al weer afgelopen voor het nummer goed en wel is begonnen. Vervolgens is het popachtige ‘Liberetto’ thematisch gezien wel erg gemakzuchtig, net als ‘Svensk Lat’. Laatstgenoemde nummer komt tegen het einde wel op gang, net als ‘Orange Market’ waar een fijne dynamiek in zit. ‘Party On The Planet’ heeft meer weg van een infantiel kinderdeuntje en met het zoetgevooisde ‘Ahdes Theme’ wordt echt een dieptepunt bereikt.

Slechts sporadisch weet Danielsson een spanning op te roepen of een statement te maken, terwijl hij juist met Arve Henriksen een sterke troef in handen heeft. ‘Liberetto’ is een gevarieerd album dat voert over een paar aardige heuveltjes en door een flink aantal met los zand bezaaide kraters.
Lars Danielsson - Liberetto


© Jazzenzo 2010