Artikel geprint vanaf Jazzenzo.nl

I Compani met Diva's op Nederlandse tournee

9 mrt - Het Nijmeegse jazzensemble I Compani trekt komende weken met een nieuwe productie door Nederland: Diva’s . Samen met filmhistoricus Constant Hoogenbosch ging het ensemble op zoek naar prikkelende voorbeelden in honderd jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is een voorstelling waarbij live muziek het commentaar geeft op beelden en teksten van filmdiva's die in de afgelopen eeuw een groot publiek in vervoering bracht.I  Compani met Diva's door Nederland.


In de voorstelling Diva’s die volgend weekend onder meer te zien is in Bimhuis en Lantaren Venster en daarna verder het land in trekt, ontbreken sterren als Ava Gardner, Anita Ekberg, Romy Schneider, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Brigitte Bardot en Juliette Binoche uiteraard niet.

Een deel van het concert wordt ingeruimd voor de uitvoering van Diva Dolorosa. Scènes uit Italiaanse Diva films (1914-1925), bijeengebracht door Peter Delpeut met muziek van Loek Dikker. De andere composities die in Diva's te horen zijn, zijn geschreven door Bo van de Graaf en Nino Rota.

I Compani is een mixed media Jazzensemble. De groep onder leiding van oprichter/saxofonist Bo van de Graaf combineert hedendaagse Europese Jazz en improvisatiemuziek met film, theater, poëzie, dans, erotiek en performance. Het thans achtkoppige gezelschap bestaat naast Van de Graaf uit Jeroen Doomernik, Hans Sparla, Aili Deiwiks, Jacqueline Hamelink, Michel Mulder, Chrisoph Mac-Carty en Arjen Gorter.

16/03 IJsselstein, Fulco Theater, 17/03 Amsterdam, Bimhuis, 18/03 Rotterdam, LantarenVenster, 23/03 Wageningen, Theater Junushoff, 29/03 Heemstede, Het Oude Slot, 30/03 Enschede, Theater Concordia, 04/04 Tilburg, Paradox, 06/04 Nijmegen, LUX, 19/04 Hoofddorp. Schouwburg de Meerse, 18/05 Zoetermeer, Stadstheater, 25/05 Arnhem, Schouwburg.
I Compani: DIVA's
Een ode aan de Godinnen van het witte doek
(video: Martijn Grootendorst)


© Jazzenzo 2010